Judecătorul Vasile Bîcu de la Secția contencios administrativ a Curții de Apel Bucureşti (CAB), care a suspendat aplicarea decretului semnat de președintele Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă în fucția de șef al Statului Major al Armatei, se îndoiește de legalitatea acestul act, potrivit motivării deciziei luate de magistrat în data de 31 ianuarie și publicată joi.

„Pentru admiterea cererii de suspendare trebuie îndeplinite cumulativ trei condiţii: sesizarea autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare cu cererea de revocare întemeiată pe art. 7 din Legea nr. 554/2004; existenţa unor cazuri bine justificate; prevenirea unei pagube iminente”, se arată în motivare.

Potrivit documentului, prima condiţie este îndeplinită deoarece reclamantul, adică Ministerul Apărării, a solicitat, înaintea introducerii cererii de suspendare, revocarea Decretului nr. 1331/2018.

„Cazurile bine justificate sunt ,,împrejurările legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ.” Aceste împrejurări trebuie să rezulte în urma unei examinări sumare a cauzei, examinarea în urma căreia trebuie să existe o îndoială serioasă asupra legalităţii actului administrativ. Curtea apreciază că există o îndoială serioasă asupra legalităţii Decretului nr. 1331/2018, deoarece nu au fost respectate condiţiile prevăzute de art. 39 alin. (5) din Legea nr. 346/2006”, mai arată judecătorul.

El își motivează decizia și prin faptul că decretul semnat de Iohannis privind prelungirea mandatului lui Ciucă a fost emis fără a avea la bază propunerea ministrului Apărării.

„Curtea apreciază că încălcarea legii cu ocazia prelungirii mandatului de Stat Major al Apărării creează o perturbare previzibilă gravă a funcţionării Armatei, în condiţiile în care, pe de o parte, Şeful este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, iar, pe de altă parte, mandatul şef de Stat Major al Apărării este deţinut în mod nelegal de o persoană, care va exercita nelegal atribuţiile legale recunoscute acestei funcţii, luând cunoştinţă, printre altele, de informaţii clasificate secret de stat sau secret de ,serviciu”, se precizeaă în motivare.  

În prezent, funcţia de șef al Armatei este deținută, prin împuternicire, de locţiitorul generalului Ciucă, generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Judecătorul care trebuia să decidă asupra anulării decretului a cerut de două ori să se abțină 

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a cerut instanței și anularea decretului semnat de Iohannis.

Numai că judecătorul desemnat să decidă pe această speță, Silviu Barbu, de la CAB, a făcut în urmă cu două zile cerere de abţinere în acest dosar.

Judecătorul care trebuia să decidă soarta șefului Armatei cere să se abțină

Silviu Barbu a mai făcut o cerere de abţinere, însă i-a fost respinsă pe 6 martie.

G4Media.ro a scriscă soţia judecătorului Silviu Barbu este Elena Barbu, preşedinte al Curţii de Apel Braşov. Ea este unul dintre semnatarii scrisorii adresate CSM de preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, în care se solicită luarea unor măsuri în cazul protestelor organizate de magistraţi împotriva OUG 7 pe legile Justiţiei.

În articolul publicat de G4Media.ro se afirmă că Elena Barbu este preşedinte interimar la Curtea de Apel Braşov, mandatul său fiind prelungit cu 6 luni de Secţia pentru judecători a CSM, condusă de Lia Savonea, care este considerată “o apropiată a PSD”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version