Aflat în închisoare pentru 5 ani în primul dosar din cele 7 instrumentate de DNA, fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, șochează în continuare prin deciziile sale, deși se dădea bolnav incurabil.

sursă foto: sereniti.ro
sursă foto serenitiro

El a depus o plângere penală împotriva procurorilor care au întocmit actele de urmărire penală în dosarele sale, dar şi a judecătorilor care l-au condamnat definitiv.

În plângerea penală datată 17 septembrie și  înaintată procurorului general al României, Nicuşor Constantinescu îl acuză pe procurorul Andrei Bodean şi pe procurorul-şef Sorin Constantinescu de represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, tortură şi abuz în serviciu.

„Faptele sunt realizate în mod direct, de către ambii procurori, prin ticluirea, producerea de probe nereale împotriva mea, (…) luarea măsurii de inculpare pentru faptele reţinute prin ticluirea de probe nereale, aplicarea măsurii reţinerii, motivarea prin argumente ticluite a cererii de aplicare a arestului preventiv. (…) Faptele si actele mai sus menţionate au fost de natură de a afecta grav şi iremediabil starea de sănătate fizică dar, mai cu seamă, starea de sănătate psihică a subsemnatului în calitate de subiect pasiv al infracţiunilor menţionate”, scrie fostul baron PSD.

Constantinescu cere să fie cercetaţi şi judecătorul Iulia Cezara Suciu de la Tribunalul Constanţa, cea care l-a condamnat cu executare, în primă instanţă, dar şi „judecătorii care au pronunţat încheierile de şedinţă cu aplicarea măsurilor privative de libertate şi, respectiv, care au pronunţat decizia penală de condamnare definitivă ai Curţii de Apel Constanţa, Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca”.

7 dosare

Nicușor Constantinescu este judecat în 5 dosare, condamnat în unul și anchetat în al 7-lea de procurorii DNA, pentru  diferite infracțiuni de corupţie: abuz în serviciu în formă continuată, conflict de interese, constituire a unui grup infracțional organizat.

1. În cel mai recent dosar trimis spre judecare (29 iunie), el este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată în legătură cu achiziționarea din bani publici – bugetul CJ Constanţa – a unui elicopter folosit la operațiuni de salvare.

2. În 16 aprilie, procurorii DNA Constanța l-au deferit justiţiei pentru infracțiuni comise împreună cu Cristian Zgabercea, fostul său consilier, coordonatorul cu atribuții de producător general la TVR – care ulterior s-a autosuspendat -, cel care l-a însoțit și în SUA la tratament. Iată capetele de acuzare:

  • abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată),
  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • conflict de interese (9 infracțiuni, din care 5 în formă continuată).

3. În 14 noiembrie 2014 a fost trimis în judecată alături de 19 inculpaţi (persoane fizice și juridice), pentru că au prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei CJ Constanța și cu peste 1 milion de lei statul român. Capete de acuzare:

  • abuz în serviciu în formă continuată (6 infracțiuni), 
  • spălare a banilor, 
  • constituirea unui grup infracțional organizat.

4. În 25 aprilie 2014 a fost trimis în judecată în primul său dosar, pentru 6 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

5. În dosarul trimis instanței în  19 noiembrie 2014 el este acuzat de 24 de infracţiuni de corupţie – printre altele şi de oprirea a 3 controale ale Curţii de Conturi, emiţând un ordin în acest sens – dar există şi denunţul unei persoane, despre care inculpatul susţine că este „un escroc”.

Prejudiciul provocat de Constantinescu numai prin refuzul emiterii unor certificate de urbanism este evaluat de anchetatori la 30 de milioane de euro, însă există şi alte prejudicii în dosar.

6. Condamnarea definitivă a fost pronunțată în 29 iunie în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal (CMZ) Constanța.

7. În ultimul dosar este acuzat că a dat bani publici (5 milioane de lei) unor asociații și fundații ca să-i voteze pe candidații PSD la alegerile locale din 2012.

Iată capetele de acuzare:

  • abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată),
  • constituire a unui grup infracţional organizat,
  • coruperea alegătorilor (2 infracţiuni),
  • conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată),
  • tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version