Oana Schmidt-Hăineală, care a fost delegată secretar de stat în Ministerul Justiției condus de Florin Iordache în momentul adoptării celebrei OUG 13, a fost delegată, marți, de Secția pentru procurori a CSM, în funcția de procuror-șef adjunct al șefului DIICOT, Felix Bănilă.

Delegarea va începe la 1 iulie, până la ocuparea funcției în condițiile legii, însă nu mai mult de 6 luni. 

Delegarea survine după ce Ana Birchall a suspendat, pe vremea când era ministru interimar al Justiției, procedura de numire a procurorului general și a altor funcții de conducere la marile parchete, printre care și cea de adjunct al șefului DIICOT.

Oana Schmidt-Hăineală a fost demisă în 2017, în urma abrogării faimoasei OUG 13, care fusese dată pentru salvarea de pușcărie a lui Liviu Dragnea – care a fost condamnat definitiv, la 3 ani și 6 luni de închisoare, în 27 mai anul acesta -, ea fiind cea care a controbuit la redactarea actului normativ.

Ea a atacat în instanță demiterea, iar în iulie 2018, Curtea de Apel București a decis că reprezentanții Secției de procurori a CSM trebuie să-i plătească aproape 30.000 de lei daune, pentru revocarea delegării din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiţiei. Decizia nu este însă definitivă, astfel că noua funcție ar putea să o determine să renunțe la proces.

Oana Hăineală a susținut în instanță că încetarea unei detaşări se poate face la cererea celui care a solicitat detaşarea sau la cea a detaşatului, iar Secţia de procurori a CSM “s-a pronunţat din oficiu, dar în baza unei cereri formulate de către o persoană lipsită de prerogativa de a solicita încetarea detaşării, arogându-şi, cu depăşirea cadrului legal, posibilitatea de a analiza oportunitatea luării acestei măsuri”.

Ea a fost și președinte al CSM pentru un an și a ocupat, tot pentru un an, funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, până în ianuarie 2019. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei de la acea vreme, a declarat că a numit-o pe Hăineală şef al Corpului de Control pentru că are o experienţă bogată la GRECO. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version