La 14 luni de la producerea tragediei din Club Colectiv, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au decis definitiv, joi, începerea procesului în care sunt implicaţi patronii clubului amintit şi reprezentanţii firmei de artificii.

lumanari colectiv 2

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragediei petrecute în octombrie anul trecut, peste 100 fiind grav rănite şi mutilate pe viaţă.

Principalii vinovaţi pentru incendiul petrecut în seara respectivă sunt Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, patronii Clubului Colectiv, şi Daniela Niţă, Cristian Niţă şi Viorel Zaharia, reprezentanţii firmei care a asigurat show-ul pirotehnic.

După o anchetă care a durat aproape un an, procurorii au dispus trimiterea în judecată, dar inculpaţii au ridicat mai multe semne de întrebare în legătură cu veridicitatea unor probe, expertize şi procese-verbale de redare imagini.

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au respins contestaţiile invocate de inculpaţi în octombrie, iar acum magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au respins definitiv contestaţiile respective şi au decis începerea judecării pe fond a dosarului.

Printre altele, un judecător a respins cererea lui Alin Anastasescu de restituire a dosarului la Parchet şi de excludere a unor mijloace de probă (imagini video înregistrate în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, expertize în incendii şi construcţii, procese-verbale de redare imagini).

De asemenea, instanţa a respins solicitarea depusă de Daniela Niţă, patroana firmei de artificii, de excludere a unor mijloace de probă (declaraţia unui martor din 31 octombrie 2015, toate procesele-verbale întocmite de procurori, declaraţiile date de ea pe 8 aprilie 2016).

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cererea lui Cristian Niţă de excludere a unor probe (procese-verbale de redare a unor convorbiri telefonice purtate de acesta la datele de 31 octombrie 2015, 1 — 3 noiembrie 2015).

În plus, judecătorul nu a fost de acord cu solicitările unor părţi civile de trimitere a dosarului la Parchet pentru completarea urmăririi penale şi introducerea în cauză, în calitate de părţi responsabile civilmente, a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti-Floreasca şi a Ministerului Finanţelor Publice.

Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, patronii Clubului Colectiv, sunt acuzaţi oficial de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cei trei sunt acuzaţi că au menţinut în Club Colectiv amenajări improprii unui astfel de eveniment, respectiv existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale. De asemenea, patronii de la Colectiv sunt acuzaţi că i-au încurajat pe organizatorii concertului din fatidica seară să accepte prezenţa unui număr de spectatori mult peste limita maximă admisă.

Cristian Niţă şi Daniela Niţă, patronii firmei de artificii, şi Viorel Zaharia, pirotehnistul care a amplasat artificiile, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, respectiv că au folosit în interior produse care în mod normal trebuiau folosite doar în aer liber şi în poziţie verticală.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version