Gabriel Oprea s-a prezentat vineri dimineaţă la ora 10.45 la audiere la sediul DNA, în a doua zi după ce Senatul a votat ridicarea imunităţii sale.

oprea dna 2
sursă foto ziuanews

UPDATE ora 14.00: Oprea a fost pus oficial sub urmărire penală. 

Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 3 februarie 2016, a cererii transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunile de:

– abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere

– abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”, precizează DNA.

UPDATE ora 11.10: Oprea a ieşit după mai puţin de o jumătate de oră, ceea ce înseamnă că nu a vrut să dea declaraţii în faţa procurorului şi că va fi chemat la o dată ulterioară pentru a da cu subsemnatul.

Iată ce a declarat: “Este o anchetă în curs şi nu pot să spun foarte multe lucruri. În primul rând am cerut ridicarea imunităţii. Când am fost numit ministru existau măsuri în care miniştii de Interne aveau la dispoziţie o maşină (…) iar în cazul protocolului, care este făcut de Poliţia Română – nu dau nume -, se punea la dispoziţie un echipaj de poliţie în cazuri motivate, când era nevoie. Consider că este nedrept ce mi se întâmplă”.

Întrebat dacă erau motivate deplasările sale cu coloana oficială de 27 de poliţişti, Oprea a încercat să scape de încurcătură: “Eram totdeauna la dispoziţia statului român, nu am avut o zi de concediu, sunt nevinovat şi mă voi prezenta în faţa procurorului ori de câte ori voi fi chemat”.

Omul cu protocolul

În prima zi de la încuviinţarea începerii urmăririi sale penale, Oprea a fost lăsat de procurori să-şi ducă la îndeplinire semnarea protocolului cu un alt penal, Liviu Dragnea, pentru împiedicarea modificării legii electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

În acest fel, liderul UNPR nu mai poate acuza că este o victimă politică.

Procurorii îi vor aduce vineri la cunoştinţă învinuirile din dosarul penal pe care i l-au instrumentat şi pe care a avut ocazia deja să îl studieze la Conisia Juridică a Senatului – 15 volume.

Acuzaţiile care i se aduc sunt de abuz în serviciu – 2 infracţiuni – privind folosirea coloanei oficiale de 1.607 ori în 10 luni.

Oprea nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA, anunţând jurnaliştii că va face la ieşire.

Amintim că Oprea a cerut refacerea anchetei, acuzând vicii de procedură – unul dintre procurori a fost consilierul Laurei Codruţa Kovesi pe vremea când aceasta era procuror general.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version