Petre Roman a fost înștiințat oficial, marți, de procurorii minitari ai Parchetului General, că este acuzat de infracțiuni contra umanității în dosarul “Mineriada”, comise în urmă cu 26 de ani, pe vremea când deținea funcția de prim-ministru.

petre roman la parchet 4

La ieșire, Roman a fost asaltat de jurnaliști dar le-a spus că nu a dat nicio declarație suplimentară și că nu este vinovat.

Întrebat dacă se teme de condamnare, el a răspuns că nu se mai teme de nimic.

Declarația pe care am dat-o este cea pe care o știți. Toate lucrurile acestea se află în declarația anterioară și nu am nimic de declarat.

Ieri a fost înștiințat și fostul președinte Ion Iliescu că este inculpatîn dosarul ”Mineriada”, tot pentru infracțiuni contra umanității.

Săptămâna trecută, procurorii militari au audiat mai multe persoane puse sub acuzare în acest dosar — Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu- , dar și mai mulți martori, printre care Avocatul Poporului, victor Ciorbea, și scriitorul Andrei Pleșu.

Urmează să fie puși sub acuzare în mod oficial și fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru – fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu – fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Potrivit procurorilor militari, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat “un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei.

în acest atac, cei enumerați mai sus au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version