Prea mulți politicieni după gratii, crede ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, cel care a păstorit în 5 guverne Justiția. DNA ar trebui să mai facă și treaba DIICOT și a Parchetului General, este de părere el. Predoiu, a declarat luni, la bilanțul activității Direcției Naționale anticorupție (DNA), că procurorii s-au axat mai mult pe „mediul politic”, dar ar trebui să cerceteze și evazioniștii, pe care i-a denumit grosso-modo „oligarhie administrativ-financiară”.

Predoiu a „uitat” ca prin minune lunga perioadă în care a păstorit domeniul justiției, ca ministru în 5 guverne, iar după 2019, în perioada guvernelor Orban, Cîțu și Ciucă, DNA nu a instrumentat niciun dosar de anvergură. 

În plus, precizăm că nici structurile de parchet îndrituite să-i cerceteze pe marii evazionișit – DIICOT și Parchetul General – nu se pot lăuda cu vreo mare ispravă în acest sens.

„În general, când am vorbit de DNA, de-a lungul anilor, atenţia s-a concentrat pe mediul politic şi era şi firesc, dar, ce se constată şi constat, e un punct de vedere personal (…) că trebuie să acordăm în egală măsură atenţie unei zone pe care aş denumi-o de oligarhie administrativ-financiară. Adică o serie de funcţii din aparatul administrativ de stat care sunt ocupate de ani de zile de cam aceleaşi persoane şi unele poate capătă sentimentul impunităţii. Sunt date, informaţii, certificate de către instituţii ale statului român că avem acolo corupţie, evaziune fiscală, favorizată de acte de corupţie administrativă, în special în zona vamală, zona fiscului în general, oriunde se manipulează bani şi valori financiare. Şi, cred că trebuie să ne preocupe în aceeaşi măsură, cel puţin, aşa cum în mod legitim, firesc, trebuie să ne preocupe corupţia politică. Şi corupţia administrativ-financiară e la fel de gravă şi sunt convins că procurorii dumneavoastră înţeleg perfect ceea ce vreau să spun”, a declarat Cătălin Predoiu.

El a precizat că MAI va continua detaşările de poliţişti judiciari către DNA într-un ritm care va ţine cont şi de „nevoile MAI”.

„Ştiu că pe dumneavoastră vă interesează, poate, cel mai mult despre poliţiştii judiciari detaşaţi, vom continua, numai în ultimul an au fost 66, după cum ştiţi. Avem alte 28 de cereri în analiză. Vom continua într-un ritm, cum să-l denumesc, allegro, ma non troppo, dacă tot am început cu muzică, imnul naţional cântat de un cor foarte frumos, să menţinem în ritmul ăsta discuţia, dar, trebuie să avem grijă şi de nevoile MAI şi aici avem o bună cooperare şi cu dumneavoastră şi cu DIICOT, cu toate discuţiile de parcurs”, a spus Predoiu.

„Din perspectivă strict judiciară”, ministrul de Interne a insistat că „măsura desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este una temporară” şi „rămâne ca temă de perspectivă, nu atât pentru DNA, cât pentru Parlament, Guvern şi Consiliul Superior al Magistraturii”.

El a cerut ca „începând de anul viitor, pentru mai mulţi ani, autorităţile ar trebui să înceapă să reflecteze la ideea de modernizare instituţională a DNA”.

„De a evalua dacă modul de organizare, arhitectura, întinderea în teritoriu, structurarea unităţilor teritoriale ale DNA mai corespund provocărilor prezente sau dacă nu cumva sunt rămase oarecum în urmă, ele fiind gândite în urmă cu 20 şi mai bine de ani”, a arătat Predoiu.

Amintim că, începând din anul 2007, cu mici întreruperi, Pedoiu a fost ministru al Justiției în 5 guverne: Tăriceanu, Boc, Orban, Cîțu și Ciucă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version