Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

EXTERNE: VIDEO. LIVE. Cutremure în Turcia şi Siria: Sute de morţi şi răniţi / POLITICĂ: Moțiunea simplă împotriva ministrului Bode, citită în penul Camerei Deputaților / Va fi votată miercuri / ANM: Vremea se încălzește, dar nopțile rămân geoase /

Breaking News:

Primarul Chirica scapă, cu ajutorul CCR, de unul dintre dosarele în care este judecat: Faptele s-au prescris

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a scăpat cu ajutorul CCR de unul dintre dosarele de abuz în serviciu în care este judecat. El a fost trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, abia în anul 2021, deși a comis infracțiunile în 2013, când era viceprimar.

Din acest motiv, dosarul a fost închis ca urmare a prescrierii faptelor, așa cum prevede o decizie a Curţii Constituţionale.

Au scăpat de judecată și ceilalţi inculpaţi din acest dosar:

  • fostul primar Gheorghe Nichita,
  • şefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu,
  • fostul şef al Serviciului Administrativ, Costică Eugen Chişcă
  • fostul director al Direcţiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.

Instanţa a luat act de faptul că Primăria Iaşi, condusă de Chirica, nu s-a constituit parte civilă în proces.

Potrivit rechizitoriului, în anul 2013, Mihai Chirica, la acea vreme viceprimar; primarul în funcţie Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costică Eugen Chişcă şi Petru Dumitru Tomorug au demarat, pe 16 mai 2013, o procedură de achiziţie a patru contracte de leasing operaţional. În calitate de utilizator, municipalitatea ieşeană intra în posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, deşi, la acel moment, era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani.

Procurorii susţin că, prin respectiva achiziţie, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iaşi, în cuantum de 503.482 lei, cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrative – teritoriale Municipiul Iaşi.

„Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administraţiei publice locale  şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita “achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, precizau procurorii.

Primarul de atunci, Gheorghe Nichita, în perioada februarie – mai 2013, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, în calitate de utilizator, contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

De asemenea, Dumitru Petru Tomorug, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi caietul de sarcini, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Şefa Serviciului Juridic, Doina Florescu, era acuzată că, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme şi a semnat contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, iar şeful Serviciului Administrativ, Costică-Eugen Chişcă, era acuzat că a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor patru autoturisme.

“Acţiunile ilicite, conjugate, ale inculpaţilor, au determinat achiziţia nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iaşi a serviciilor de leasing operaţional privind furnizarea a patru autoturisme marca Skoda (în care se includ şi serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferenţiale), cauzând atât o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iaşi (în perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cât şi o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi de a realiza o bună gestiune financiară prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public. Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal”, mai spuneau anchetatorii.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv