Guvernarea PSD a încercat, în timpul şedinţei de miercuri, să promoveze, la secret, o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se facă graţieri colective.

Augustin Lazar 2

Mutarea lui Dragnea şi Grindeanu a fost blocată în ultimul moment de preşedintele Klaus Iohannis şi a provocat ample manifestări în mai multe oraşe din ţară.

Iohannis a solicitat ca promotorii acestei Ordonanţe să se consulte cu instituţiile implicate direct înainte de a oficializa documentul. Iar cele mai multe dintre aceste instituţii au anunţat deja că sunt împotriva unui astfel de demers.

Miercuri seara, inclusiv Augustin Lazăr, procurorul general al României, a anunţat că este ferm împotriva unei modificări a Codului Penal.

Iar motivul este cât se poate de simplu: “Trebuie să vedem doar cine ar profita de aceste modificări. Cine sunt cei interesaţi de această modificare a legii? Avem 25-30 de parlamentari care au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese numai de către Parchetul General. Apoi mai există şi alte persoane. Consilieri locali, primari etc. care au fost trimişi în judecată. Toţi aceştia vor fi achitaţi, dacă va fi promovat în această formă proiectul de lege”.

În interviul acordat pentru RFI România, Augustin Lazăr a anunţat şi că “avem dovezi clare că aceste modificări sunt propuse cu dedicaţie. Infracţiunea de conflict de interese a fost golită de conţinut aşa cum a fost ea modificată pe motivul foarte subtil că a fost declarată o anumită parte a textului neconstituţională. Acest text de lege, care a fost folosit de organele judiciare pentru combaterea corupţiei, a fost lipsit de conţinut şi, în continuare, cei pe care noi i-am trimis în judecată pentru această faptă vor fi achitaţi. Dacă un primar a încheiat un contract cu soţia lui, iar soţia a făcut prestările de servicii, conflictul de interese nu mai poate fi probat. Legea sancţionează lipsa de moralitate în dirijarea fondurilor publice către anumite persoane. Un alt exemplu de aplicare creativă în interesul cuiva a situaţiei că a declarat Curtea Constituţională drept neconstituţională acea expresie: ‘în mod defectuos’. De aici încolo, este contribuţia cuiva care vrea să lipsească de conţinut infracţiunea de abuz în serviciu în sensul că foarte multe fapte care se comit pe la primării sunt până la 200.000 de lei. Ce vom face cu acestea? Vor fi dezincriminate, iar cele care se află pe rolul instanţelor vor fi achitate. Iar alţii vor încerca să facă expertize pentru a demonstra că prejudiciul lor este sub 200.000 de lei”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version