Luni, în ziua în care plenul Senatului va da votul pe proiectul Legii grațierii, curățat cu scandal de amendamentele lui Traian Băsescu și Șerban Nicolae privind salvarea de pușcărie a corupților, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au ieşit cu precizări importante.

Cei de la ANP consideră că acest proiect nu rezolvă marea problemă a supraaglomerării penitenciarelor şi susţin că doar în jur de 1.000 de deţinuţi ar putea profita, inclusiv dacă luăm în calcul mult discutatele amendamente propuse de fostul preşedinte al României Traian Băsescu.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a realizat o analiză a persoanelor custodiate care ar putea beneficia de actul de clemenţă, rezultând următoarele date:

“a) 1.022 de persoane, conform art.1 alin. (1). Dintre acestea, 433 persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar putea beneficia de graţiere în întregime conform lit.a, şi, în parte, un număr de 589 persoane conform lit. b;

b) Nu au fost identificate femei însărcinate şi persoane care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav care ar putea beneficia de actul de clemenţă potrivit art. 2 alin. (1). De asemenea, precizăm faptul că a fost identificată o persoană cu vârsta de peste 70 de ani care ar putea fi graţiată;

c) Nu au fost identificate persoane care să beneficieze de actul de clemenţă conform art. 2 alin 2 (care au împlinit vârsta de 60 de ani);

d) 9 persoane sancţionate cu măsuri educative ar putea fi graţiate, conform art.3.

În total, estimăm că Proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate ar putea produce efecte asupra a 1.032 deţinuţi aflaţi în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”.

Totuşi, cei de la ANP precizează că “datele statistice întocmite la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-au realizat exclusiv pe baza informaţiilor existente în aplicaţia informatizată şi a formulelor informatice (generate pentru interogarea bazei de date) care au rezultat în urma interpretării textelor din proiectul de lege şi amendamentele aferente.

O situaţie precisă se va putea realiza numai după analiza situaţiei juridice respectiv familiale a fiecărei persoane private de libertate, pe baza dosarului de penitenciar şi a evaluării sociale aferente”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version