Deputatul PSD Cristian Rizea și mituitorul său, Lucian Costea, au fost trimiși în judecată la instanța supremă, marți, de procurorii DNA, la trei săptămâni de la declanșarea urmăririi penale împotriva lor.

rizea psd

Rizea este acuzat de trafic de influență, spălare de bani în formă continuată (două acte materiale) și influențarea declarațiilor (două fapte).

Colțea, plasat în arest la domiciliu, este acuzat de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).

Rizea a fost salvat de colegii săi deputați de arestul preventiv, astfel că DNA l-a plasat sub control judiciar pe o cauțiune de 1,5 milioane de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Șpagă de 300.000 de euro

Procurorii anticorupție îl acuză pe Rizea că ”în perioada septembrie – decembrie 2009, a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități”.

Rizea a primit șpaga în cursul lunii decembrie 2009, pentru a interveni la cele două autorități astfel încât o rudă a lui Colțea să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din București iar Colțea să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria Chiajna.

Mita, disimulată în 4 contracte de împrumut false

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței mitei de 300.000 euro primite de deputatul Rizea ”ca obiect al traficului de influență”, au fost întocmite 4 contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

În cursul lunii decembrie 2015, în timpul derulării anchetei penale, Rizea ”i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, precizează DNA.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version