Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, ar putea face “o figură frumoasă” pentru Dragnea, Tăriceanu și restul penalilor de lux!

Condamnată în primă instanță la 3 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și favorizarea făptuitorului, fosta șefă a DIICOT Alina Bica a convins ÎCCJ să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG 14 de abrogare a OUG 13.

Ea susține că ar fi fost achitată dacă ar fi existat OUG 13, iar acum cere Curții Constituționale să repună în vigoare această ordonanță.

Infracțiunea a fost comisă de Bica în calitate de secretar de stat și de reprezentant al Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

La pachet cu decizia pe “oportunitate”, decizia CCR ar putea reînvia OUG 13

Dacă Valer Dorneanu, președintele CCR, va trage sforile să obțină majoritate de voturi în rândul celor 9 judecători, OUG 13 prin care a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu pentru fapte  cu prejudicii mai mici de 200.000 de lei va fi declarată constituțională.

Ar fi un al doilea pas pe care îl va face Dorneanu în acest sens, după decizia CCR prin care s-a statuat că DNA nu poate ancheta “oportunitatea” adoptării OUG 13.

Numai Livia Stanciu a făcut opinie separată atunci.

Astfel, Liviu Dragnea și-ar vedea visul cu ochii: ar scăpa atât el, cât și fosta soție Bombonica, de dosarul în care sunt acuzați de abuz în serviciu.

Dosarul ANRP, la apel 

Vineri a avut loc un nou termen al procesului ANRP, care se judecă în faza de apel.

În același dosar mai sunt judecate Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu și Remus Baciu – toți membri ai comisiei amintite.

Procurorii DNA i-au deferit justiției și pe evaluatorul Emil Nuțiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe și Dorin Cocoș, fiul acestuia, Alin Cocoș, și Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al șefei DIICOT.

“În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version