Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia anunță, vineri, trimiterea în judecată a Anei Kraus, fost Șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu.

Ana Kraus a fost trimisă în judecată sub control judiciar, fiind acuzată de comiterea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, în formă continuată, trei infracțiuni de conflict de interese, în formă continuată, și uz de fals, în formă continuată.

Alături de ea au fost trimiși în judecată Ioan Stoica, fost director executiv economic în cadrul Consiliului Județean Sibiu, Emil Călin Buciuman, administrator al unei societăți comerciale, Elena Cornelia Oancea, fost șef Serviciu Financiar Contabilitate în cadrul Consiliului Județean Sibiu, și Radu Constantin Micu, reprezentant al unei societăți comerciale.

Ioan Stoica este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată. Emil Călin Buciuman este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Elena Cornelia Oancea este acuzată de abuz în serviciu, iar Radu Constantin Micu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, și de împrumutare peste limita prevăzută de lege a unei sume de bani de la societatea pe care o administrează.

Conform procurorilor DNA, “în perioada 2012-2015, inculpata Kraus Ana, în calitatea sus menționată, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea dispozițiilor legale privind atribuirea, în cadrul unor proceduri formale, a unor contracte (privind servicii de reparații și întreținere auto, servicii de monitorizare foto/video, achiziții produse consumabile etc.) către societățile administrate de inculpații Buciuman Emil Călin, Micu Radu Constantin și o altă persoană.

Într-unul dintre cazuri, diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condițiile în care cunoștea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 – 2014, cu ocazia derulării relațiilor comerciale cu societatea administrată de Buciuman Emil Călin, inculpata Kraus Ana a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale.

În perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpații Stoica Ioan și Oancea Elena Cornelia, cu îndeplinirea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale.

Prin aceste demersuri a fost produs Consiliului Județean Sibiu un prejudiciu de 487.296 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru agenții economici.

În perioada 2011-2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea Consiliul Județean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziție publică, cu societăți comerciale, în condițiile în care administratori erau persoane din familia sa.

În acest context, inculpata a făcut și demersurile necesare decontării unui număr de 88 facturi fiscale în valoare totală de 466.531 lei, sumă ce constituie un folos patrimonial pentru sine și rudele sale.

În perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Micu Radu Constantin, în calitate de director al unei societăți comerciale, a împrumutat de la firma pe care o reprezenta, cu încălcarea prevederilor legale, suma de 156.000 lei.

Consiliul județean Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Kraus Ana, Micu Radu Constantin, Buciuman Emil Călin și Stoica Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version