Sentința la prima instanță – Completul de 3 judecători al ÎCCJ – în dosarul de corupție al fostului premier PSD Victor Ponta și al ministrului din Guvernul (ministrul Marilor Proiecte, apoi al Transporturilor) Dan Șova, a fost amânată, marți, cu două săptămâni, pentru 4 aprilie.

Amintim că dosarul a fost trimis în judecată în urmă cu aproape 3 ani, în septembrie 2015.

Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, în timp ce Șova este acuzat de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.

Alți doi inculpați din dosar sunt  Laurențiu Dan Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, și Dumitru Cristea, director general la Complexul Energetic Turceni.

Concret, Ponta ste acuzat că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi “Şova şi Asociaţii” 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

În schimb, Șova a fost trimis în judecată fiind acuzat că 

“în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, atunci director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro pe lună.

În urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective, susţin anchetatorii. Aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea şase jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi”.

Laurențiu Dan Ciurel și Dumitru Cristea sunt acuzați de abuz în serviciu. În dosar mai sunt implicați Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu, și Laurențiu Octavian Graure, fost director economic al CET Turceni, acuzat de abuz în serviciu.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version