Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a primit azil în Serbia, iar cererea de extrădare trimisă încă din aprilie 2017 de ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost respinsă.

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Justiție de la Belgrad, potrivit presei sârbești. 

Judecătorii instanței supreme din țara vecină au admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, “din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice”, informează și agenţia Tanjug, citată de publicaţia Kurir și Mediafax.

Poliția română de Frontieră l-a făcut scăpat pe fugarul Ghiță în 19 decembrie 2016, când acestuia i s-a încheiat mandatul de parlamentar și nu a mai avut imunitate.

Patru luni mai târziu, fugarul a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017, având documente false.

El a fost arestat și eliberat la sfârșitul lunii mai, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro autorităților sârbe, neavând însă voie să părăsească Belgradul. 

În aprilie 2017, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că instituţia pe care o conduce a trimis întreaga documentaţie privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă la Ministerul Justiţiei din Serbia.

Anul acesta, judecătorii români de la ÎCCJ l-a achitat în primă instanță pe Ghiță, în primul dosar trimis în judecată, deși una dintre infracțiuni era cât se poate de evidentă: a fost prins la volan fără permis, din cauză că era vitezoman și îi fusese ridicat.

Achitați au fost și pe șefii Poliției și Parchetului din Ploiești, inculpați de procurorii DNA pentru faptul că îi divulgau lui Ghiță informații secrete din dosare. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version