Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă că au ajuns la un acord de recunoaştere a faptelor cu Sorin Apostu, fost primar al Clujului.

365px-Sorin_Apostu

Apostu şi-a dat acordul să revină după gratii, urmând a sta 2 ani la închisoare pentru comiterea unor infracţiuni de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani în formă continuată.

Aceste infracţiuni au fost comise în perioada 2007-2009, când Apostu era director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Conform procurorilor DNA, “în cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influenţa de care se prevala că se bucură asupra funcţionarilor din cadrul autorităţilor de pe raza judeţului Cluj, care au atribuţii pe siguranţa alimentelor, să asigure buna funcţionare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.

Ulterior, în baza pretinderii anterioare şi pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat.

Obiectul contractului consta în “servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calităţii şi de asistenţă pentru actualizarea acestuia conform legislaţiei, instructaje privind normele de igienă”.

În aceste condiţii, în perioada septembrie 2007 – martie 2009, prestatorul serviciilor a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate şi care reprezintă totodată folosul ilicit obţinut de inculpatul Apostu Sorin”.

Mai rămâne ca magistraţii de la Tribunalul Cluj să decidă dacă admit sau resping acordul de recunoaştere a faptelor.

Apostu a mai făcut 4 ani şi jumătate de pârnaie într-un dosar în care era acuzat că, în calitate de primar al Clujului, a comis un număr record de infracţiuni: luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version