Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a primit decizia judecătorilor de arestare preventivă abia după ce fusese lăsat să plece de la Tribunalul Prahova, pentru că îi expirase ordonanța de reținere, așa că a fost prins în trafic la Tâncăbești.

sursă foto: Agerpres
sursă foto Agerpres

Deși Blejnar a fost dus în instanță încă de la prânz, magistrații nu s-au hotărât în timp util asupra mandatului de arestare. Cum cele 24 de ore de reținere au expirat la 16.10, el a plecat acasă.

Între timp s-a dat sentința iar polițiștii l-au ridicat din trafic, după ce l-au dat în consemn iar echipajele rutiere au făcut filtre.

Decizia instanței nu este definitivă, dar este executorie, așa că Blejnar va sta în arestul Poliției până când se va judeca și contestația la Curtea de Apel.

Blejnar este suspectat de procurorii DNA Ploiești că a primit din partea unui om de afaceri 20% din valoarea unor contracte încheiate de acesta cu ANAF – evident cu favorizarea șefului instituției , care le-a ordonat unor subalterni “să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri”.

“În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive”, potrivit DNA.

Șpaga, primită printr-un circuit financiar evazionist

Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a fostului șef al ANAF, banii a fost redirecționați “prin conturile bancare ale unor firme folosite în efectuarea de tranzacții de tip evazionist, în virtutea unor documente fiscale cu un conținut nereal, scopul final al acestor procedee și manopere fiind acela de a retrage sumele de bani în numerar, în acest sens fiind folosit un lanț de societăți comerciale tip fantomă, (…) toate din București, ai căror asociați, de regulă, sunt cetățeni arabi, în anumite cazuri aceștia fiind cooptați în firmă după data redirecționării sau retragerii sumelor de bani în cauză”.

“Pe baza evaluării gravității faptelor, a modului și a circumstanțelor de comitere a acestora (…), a cuantumului sumei acceptate și primite (…), precum și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia (înalt funcționar al statului la data săvârșirii faptei, cercetat în trecut pentru infracțiuni de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, cauze aflate în prezent pe rolul instanțelor de judecată) se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se mai arată în referat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version