Dosarul “Turceni – Rovinari”, în care este inculpat și Victor Ponta alături de Șova, încă nu are sentință deși a fost trimis instanței înaintea celui privind “CET Govora”, programat pentru soluție pe 25 septembrie! Iar aceeași instanță a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu să fie reluate de la zero!

După un an și 8 luni de judecată, instanța de fond – Completul de 3 judecători al ÎCCJ – a programat pentru luni, 25 septembrie, pronunțarea sentinței în dosarul “CET Govora”, în care inculpatul principal este fostul senator PSD Dan Șova.

Culmea este că din acest complet face parte și judecătoarea Ana Maria Dascălu, care se va pensiona la data de 31 octombrie.

Din acest motiv, completul – din care mai fac parte judecătorii Ștefan Pistol și Cristina Geanina Arghir – a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu să fie reluate de la zero. 

Dosarul “CET Govora” a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 26 ianuarie 2016 – mai târziu față de dosarul “Turceni – Rovinari”, care a fost transmis instanței de procurorii DNA în 17 septembrie 2015 și în care Șova este judecat pentru fapte de corupție alături de fostul premier PSD Victor Ponta.

Cu toate acestea, sentința în “CET Govora” – chiar dacă este prima, la instanța de fond – va fi pronunțată înaintea dosarului mai vechi cu 4 luni.

Pe de altă parte, dosarul lui Dragnea a fost trimis în judecată în 15 iulie 2016, iar cel în care inculpat este Tăriceanu, în 7 iulie 2016, iar completul de judecată din care face parte și Dascălu nu vrea să dea sentința până pe 31 octombrie – adică după un an și câteva luni.

Procurorul DNA cere închisoare pentru Șova

În dosarul “CET Govora”, președintele completului, Ștefan Pistol, a anunțat marți că s-a încheiat cercetarea judecătorească, lansând dezbaterile finale.

Procurorul de ședință a cerut închisoare cu executare pentru Dan Șova, plus confiscarea celor 100.000 de euro obținuți de acesta prin traficarea influenței. Totodată, procurorul DNA a solicitat menținerea sechestrului asigurător pe bunurile lui Șova, pentru recuperarea acestei sume.

Alt inculpat din acest dosar este Mihai Bălan, fost director la CET Govora, acuzat de abuz în serviciu. Procurorul DNA a cerut condamnarea la închisoare a acestuia, cu executarea pedepsei, plus plata a 1,3 milioane lei, reprezentând despăgubiri către CET Govora.

Faptele

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la un denunțător, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii au probe că Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvență lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatură.

“În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate. În aceeași perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 de euro”, potrivit rechizitoriului DNA.

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Șova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menționează că cea mai mare parte a banilor primiți de Șova au fost orientați, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în București.

CET Govora s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal, cu suma de 1.301.410 lei. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version