Protestele de la Penitenciarul Iaşi au fost doar vârful icebergului, sute de deţinuţi din întreaga ţară revoltându-se marţi seara.

inchisoare, penitenciar, puscarie - foto MJ Cristian Movila

Astfel, angajaţii penitenciarelor din Botoşani, Arad şi Poarta Albă au fost obligaţi să facă noapte albă de teamă ca spiritele să nu degenereze.

În general vorbim despre acţiuni similare, respectiv despre deţinuţi care au aruncat mâncarea primită din partea angajaţilor instituţiilor, s-au urcat pe clădiri sau au ieşit în curte şi au început să scandeze diferite lozinci.

La Botoşani a fost nevoie de intervenţia trupelor SIAS pentru ca spiritele să fie domolite. Chiar şi aşa, mulţi deţinuţi au anunţat că intră în refuz de hrană şi au aruncat cu cârpe incendiate.

La Penitenciarul Poarta Albă, rudele deţinuţilor, alertate prin diferite mijloace, au fost oprite cu greu de forţele de ordine să nu pătrundă în incinta penitenciarului.

Deţinuţii de la cele trei penitenciare reclamă în special condiţiile în care trebuie să trăiască. Vorbim de celule arhipline, respectiv 30 de deţinuţi înghesuiţi în încăperi ce nu măsoară mai mult de 50 de metri pătraţi şi au câte o singură toaletă.

Mai mult, se reclamă mâncarea de multe ori expirată, apa plină de mizerii, prezenţa ploşniţelor, a gândacilor şi a şobolanilor, dar şi tratamentul la care sunt supuşi deţinuţii de către reprezentanţii penitenciarelor.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version