Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a trimis joi președintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr și a revenit cu solicitarea de numire a Adinei Florea la șefia Direcției Naționale Anticoorupție (DNA), după ce șeful statului a respins-o pe motiv că nu are dosarul complet.

”Azi voi trimite la președinte solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general al României. Procurorul general trage de timp, nu-i un secret pentru nimeni, personal poate fi înțeles dar ca procuror general este imposibil de înțeles. De ce anume? S-a adresat Curții de Apel din Alba Iulia, ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu nu am evaluat persoana fizică, ci procurorul general”, a declarat Tudorel Toader la ora 8.00 dimineața, când a ajuns la sediul Ministerului Justiției.

El l-a acuzat pe procurorul general că tergiversează revocarea, precizând că faptul că acesta a atacat în instanța de judecată procedura nu blochează mersul acesteia.

”Instanța a declinat competența de judecată la București, iar Curtea de Apel a declinat înapoi la Alba Iulia. Regulator de competență este Înalta Curte, care va decide cine este competent să soluționeze cererea de evaluare a legalității raportului de evaluare. Înalta Curte va decide și vom intra în ianuarie-februarie. Așadar consider că această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi voi trimite la președintele republicii solicitarea oficială de revocare de funcție, bazându-mă pe trei competențe”, a explicat ministrul.

Despre retrimiterea cererii de numire a Adeinei Florea în funcția de procuror-șef al dNA, Toader a precizat: “Tot astăzi, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care președintele i-a refuzat, spunând că propunerea are aspecte de nelegalitate, că dosarele candidaților nu conțin acea adeverință de la CNSAS. Legea spune că CSM-ul solicită și dacă în 15 zile CNSAS-ul nu răspunde, procedura merge mai departe. La scurt timp, secția de procurori a dat un comunicat cu privire la lipsa acestei comunicări, CNSAS a dat un comunicat asemănător. Prin urmare, nefiind vorba de o nelegalitate în dosarele celor cinci candidați, completăm și trimitem la președinte. Mai mult decât atât, să nu uitați că sunt magistrați de rang înalt în funcție pe care președintele nu i-a întrebat de verificările CNSAS. De dată foarte recentă, procurorul-șef de la DIICOT a fost numit, dar nu l-a întrebat nimeni dacă în dosar există sau nu verificarea CNSAS. Același decident nu poate folosi dubla măsură”.

Amintim că fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din funcție pe 9 iulie, iar în locul ei a fost numită interimar Anca Jurma, consilierul acesteia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version