Ministrul Justiției, Tudorel Toader, modifică prin ordonanță de urgență (OUG) Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – mutilată deja anul trecut de PSD+ALDE+UDMR în Parlament -, astfel încât Alina Ghica, vicepreședintele curții de apel București și fostă șefă a CSM, să îndeplinească criteriile de vechime pentru a fi numită judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit surselor G4Media.ro.

În prezent, legislația prevede vechimea de 18 ani pentru judecătorii care doresc să acceadă la instanța supremă, iar Alina Ghica a activat și ca procuror, între 15 mai 2001 și 1 noiembrie 2006 (după ce a intrat în magistratură ca judecător, la 1 decembrie 1998).

Astfel, ea s-a înscris în cursă, dar s-a retras ulterior, pentru că nu avea vechimea necesară de 18 ani ca judecător.

Potrivit noii OUG promovate de Tudorel Toader și transmise la CSM pentru avizare, Legea 303/2004 se modifică astfel încât și cei care au activat ca procuror pot candida la funcția de judecător la ÎCCJ.

Astfel, alineatul 3 al articolului 52 va avea următorul conținut:

”Pot participa la concursul pentru promovare în funcția de judecător la ICCJ judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puțin 3 ani funcția de judecător la curtea de apel, au obținut calificativul <<foarte bine>> la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime de cel puțin 18 ani în funcțiile prevăzute la art. 44 alin. (1)” – adică de judecător și procuror.

În forma în vigoare a legii se arată că ”Pot participa la concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puțin 3 ani funcția de judecător la curtea de apel, au obținut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime efectivă în funcția de judecător de cel puțin 18 ani”.

Judecătoarea Alina Ghica are mai multe “bube” la CAB – instanță condusă Lia Savonea, președintele CSM: a admis contestația condamnatului penal Liviu Dragnea, anulând completurile de 5 judecători ale ÎCCJ din 2018. 

Potrivit unor surse din magistratură citate de ziare.com, dosarul a fost repartizat initial judecatorului Vasile Bicu, cel care a intrat in sala la primul termen de judecata, pe 23 noiembrie. Este vorba despre completul 17 Fond de la Sectia de contencios-administrativ, format dintr-un singur magistrat.

Miercuri, pe 21 noiembrie, Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Bucuresti a schimbat componenta completului și a repartizat-o pe Alina Ghica.

“Alina Ghica a fost desemnata manual de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti. Ea nici macar nu era de serviciu pentru permanenta in ziua de 23 noiembrie, cand s-a facut desemnarea”, au explicat sursele citate.

Totodată, Ghica a făcut parte dintr-un complet care a anulat corecţia dispusă de Oficiul de Luptă Antifraudă în dosarul Tel Drum, care se ridică la 100% din fondurile europene accesate.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version