Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat vineri că în prima zi a intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, joi până la miezul nopții spre vineri, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți “iar 3.349 au dobândit vocație pentru liberare condiționată”.

Ministrul Justiției a precizat că cele 6 zile scăzute la 30 de zile din pedeapsă deținuților “sunt un drept conferit de legiuitor, conferit prin lege”.

“În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, vineri, la conferința “Protecția drepturilor deținuților și condițiile de detenție din România”.

“Tot prin adăugarea celor șase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți. Deci, li s-a împlinit fracția prin ce au executat efectiv și prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor șase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acești 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocație la liberarea condiționată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deținut să dobândească această vocație și să nu-și exercite acest drept, să nu încerce această așteptare, speranță legitimă pe care o are”, a completat ministrul Justiției.

Despăgubiri pentru cei eliberați deja

Pe de altă parte, el a precizat că România este obligată de CEDO să le plătească bani celor eliberați înainte de intrarea în vigoare a acestei legi.

“Ungaria a stabilit 5 euro/zi (…), vom fi și nou în zona asta. Nu plătește ministerul, plătește bugetul statului. Statul trebuie să-și îndeplinească această obligație. Dacă suma e mai mare, are posibilitatea să plătească în tranșe”.

Tudorel Toader a mai spus că firmat vineri că majoritatea deținuților se plâng de faptul că sunt amânați fără justificări temeinice în privința liberării condiționate “din punctul lor de vedere, și atunci am cerut și primit scanate copiile tuturor hotărârilor judecătorești din țară pronunțate de amânare față de deținuții aflați acum în penitenciar”.

“Vrem să vedem dacă într-adevăr este o practică unitară sau neunitară, dacă e o motivare în fapt sau în drept. Eu sper să fie totul în regulă, dar, la cerința lor și la această nemulțumire, am spus că vreau să verific și verificăm acest lucru”, a precizat ministrul.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version