Ministrul Justiției, Todorel Toader, a acceptat luni să elimine din scandaloasa OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justiției articolul care prevedea numirea judecătorilor la șefia marilor parchete.

“Cea mai dezbătută problemă e art 54 din OUG, cel care dă voie unui judecător să devină procuror șef. Am avut acest precedent în istoria România, legile permite schimb de carieră. Dată fiind preocuparea exprimată în principal de procurori, nedumeriți la perspectiva de a le fi șef un judecător, am convenit să abrogam complet articolul 54. Înseamnă că se revine la regulile anterioare”, a declarat Toader, după două ore de “negocieri” cu preferații săi, care au acceptat să vină la discuții.

Este vorba despre Dana Gârbovan, căreia fostul premier PSD Sorin Grindeanu îi propusese funcția de ministru al Justiției, Lucian Netejoru – șeful Inspecției Judiciare, al cărui mandat a fost prelungit de Toader printr-o OUG -, Gheorghe Stan, șeful Secției speciale de anchetare a magistraților, Lia Savonea – președinta CSM – și Elena Iordache, pe care ministrul a vizitat-o săptămâna trecută la Parchetul General, unde “a venit tiptil” să facă “combinații obscure” – așa cum a acuzat procurorul general Augustin Lazăr.

Toader începe selecţia unui nou procuror general. Lazăr: A venit tiptil să facă combinații obscure. Își recunoaște eșecul

A fost abrogată, implicit, și prevederea care muta competența pentru numirea procurorilor de rang înalt de la Secția de procurori a CSM la plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, pentru conducerea parchetelor vor putea candida numai procurori, iar aceștia vor fi propuși de ministrul Justiției – după avizul consultativ al Secției de procurori a CSM – președinteleui României, care îi va accepta sau respinge.

Secția specială rămâne stat în stat

În rest, au rămas nemodificate prevederile OUG 7, inclusiv cea prin care Secția specială de anchetare a magistraților rămâne stat în stat. 

Toader a mai spus că a decis împreună cu “negociatorii” instituirea unui mecanism de dialog astfel încât CSM, care dă avize consultative, să fie informat din timp asupra actelor normative.

Memorandum pentru ce prevede legea

“Vom încheia un memorandum, astfel încât fiecare proiect elaborat de Guvern să ajungă la CSM cu 5 zile înainte de adoptare, pentru a fi analizat”, a declarat Toader.

Ministrul Justiției a mai spus că va mări salariile și va uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-iști.

Toader a spus că este plecat zilele acestea la Bruxelles, dar urmează să redacteze draftul Ordonanței de Urgență pentru abrogarea articolului menționat, iar vineri acesta va fi trimis la CSM pentru aviz, astfel încât să intre în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Amintim că OUG 7 nu a primit aviz de la CSM.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version