UPDATE: ORNISS transmite, într-un comunicat, că Baranga „nu a îndeplinit niciodată şi sub nicio formă calitatea de adjunct al conducătorului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Contractul individual de muncă al lui Laurenţiu Baranga cu ORNISS a fost suspendat în perioada 01.10.2016 – 30.09.2019, iar începând cu data de 01.10.2019, a încetat. Deci, practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurenţiu nu a mai avut nicio legătură cu ORNISS”.

Numai că Laurențiu Baranga scrie în declarațiile de avere din 2010, 2011, 2012 și 2013 că este director adjunct la ORNISS, documente ce pot fi consultate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate și sunt vizate ca fiind conform cu originalul de Dumitru Cristiana, director de resurse umane.

Laurențiu Baranga, demisionar de la șefia Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – funcție cu rang de secretar de stat -, la doar o lună de la numirea lui de către premierul Ludovic Orban, a fost plasat în arest la domiciliu.

Judecătoria Sectorului 5 a respins, duminică, cererea procurorilor de la Parchetul General de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Baranga, în dosarul în care este acuzat de înşelăciune, el fiind suspectat că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat.

Potrivit deciziei instanţei, pe timpul când se află în arest la domiciliu, Laurenţiu Baranga nu are voie să-şi părăsească locuinţa fără permisiunea organelor judiciare şi nu are voie să ia legătura cu reprezentanţii Universităţii Valahia din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurorii Parchetului General, dar și de către inculpat.

Laurenţiu Baranga a fost reţinut sâmbătă, după ce poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice -din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat o percheziţie la domiciliul său din municipiul Râmnicu Vâlcea.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt, se arată în comunicatul transmis de Poliţia Română.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de Baranga de la mai mulţi angajatori.

Potrivit Parchetului General, Laurenţiu Baranga este urmărit penal pentru:

– O infracţiune continuă de înşelăciune, prevăzută de art. 244 alin. 2 din Cod penal, constând în aceea că ar fi indus şi menţinut în eroare o instituţie de învăţământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcţia de conferenţiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiţionale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi ulterior desfiinţate de către instanţa de judecată încă din anul 2016, actele adiţionale producând efecte prin avansarea în cariera profesională şi prin creşterea remuneraţiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituţiei angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilităţii contractului individual de muncă;

– O infracţiune continuă de înşelăciune, prevăzută de art. 244 alin. 2 din Cod penal, constând în aceea că ar fi indus şi menţinut în eroare o instituţie de învăţământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcţia de profesor universitar, prin completarea fişei de îndeplinire a standardelor universitare cu menţiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licenţă şi doctorat, în condiţiile în care actele de studii au fost desfiinţate de către instanţa de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituţiei angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor băneşti primite.

Bacalaureat la 32 de ani, falsificat

Potrivit CV-ului, Baranga a promovat bacalaureatul la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București, la vârsta de 32 de ani. Ulterior, acesta obținut mai multe titluri și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

Din anul 2009 până în septembrie 2020, Laurenţiu Baranga a fost pe rând consilier, adjunct şef de serviciu şi director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). 

Baranga a rezistat timp de 11 ani la  Oficiul Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat (ORNISS), fără să-l deranjeze nimeni, în timpul Guvernului PDL-PSD-PC condus de prim-ministrul Emil Boc, în 2009 – anul numirii lui Baranga), guvernelor PSD conduse de Ponta (din mai 2012 până în noiembrie 2015), dar și a guvernelor PSD și impuse de Dragnea și conduse de premierii Grindeanu, Tudose și Dăncilă (din ianuarie 2017 până în octombrie 2019).

Dar să nu uităm nici de Guvernul Cioloș (noiembrie 2015 – decembrei 2016)…

Download (PDF, Unknown)

S-a știut în public cine este Baranga? Da! Presa a scris. Iată câteva titluri de ziare care demonstrează activitatea de impostor a lui Laurențiu Baranga:

Oficial, Facultatea de Ştiinţe şi Tehnologie Alexandria este condusă de decanul Conf. univ. dr. Ioana Panagoreț şi de directorul Departamentului de Stiinte si Inginerie – Conf. univ.dr. Laurentiu Baranga
Masonul serviciilor secrete Laurenţiu Baranga, acuzat de incompatibilitate şi abuz
Traseul noului șef de la Combaterea Spălării Banilor. De la service auto la BAC la 32 de ani, două doctorate și mason „în adormire”

Și totuși…

Premierul Ludovic Orban l-a numit pe Laurenţiu Baranga, în urmă cu o lună (4 septembrie), la conducerea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor – funcție cu rang de secretar de stat.

Baranga a demisionat din această funcţie cu puțin înainte să fie declanșată urmărirea penală împotriva sa.

Orban a semnat sau nu „ca primarul” numirea lui Baranga șef la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor?
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version