Consiliul Superior al Magistraturii a decis, miercuri, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, personaj cunoscut mai ales pentru curajul de a-l condamna la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu pentru implicarea în dosarul privatizării ICA.

camelia-bogdan

UPDATE, 15.56: Camelia Bogdan a anunţat că va contesta decizia de miercuri atât la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

“Nu-mi vine să cred, este o decizie nelegală, pe care o voi ataca la ÎCCJ. CSM trebuia să constate că singura instituiţie care avea atribuţii să constate incompatibilităţile judecătorilor era ANI, care întocmise un raport de evaluare favorabil mie – în sensul că nu am fost incompatibilă şi nici în conflict de interse -, care a rămas definitiv prin neatacarea în faţa instanţei de contencios administrativ”, a precizat și la Realitatea TV judecătoarea Curții de Apel București.

Ea este cea care a condus completul de judecată care l-a condamnat definitiv pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani, după ce instanța de fond îi aplicase o pedeapsă de 5 ani de detenție.

Sesizarea lui Ciuvică, admisă de CSM

Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură pe motiv că în 2014, când încă se judeca dosarul ICA, a participat timp de două săptămâni la un seminar ce a avut loc la Poiana Braşov şi a fost finanţat prin intermediul Ministerului Agriculturii, instituţia care s-a înscris ca parte vătămată în dosarul ICA.

Întreaga poveste a fost demarată în urma unei sesizări făcute de Grupul de Investigaţii Politice, instituţie condusă de Mugur Ciuvică. Acesta insinua chiar că judecătoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 de lei de la reprezentanţii Ministerului Agriculturii, fără a spune însă că banii reprezentau cheltuielile de participare – transport, cazare și masă.

Comunicatul CSM:

“În şedinţa de azi, 8 februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în “excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevazută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ “încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunţare.

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version