UPDATE: Mircea Băsescu a fost condamnat joi, definitiv, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel – interlopul Bercea Mondial. Marian Căpăţână, complicele său – care a beneficiat de fapt de bani -, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, tot cu executare.

Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu,
Mircea Băsescu

Instanţa Curţii de Apel Constanţa a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţână şi ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu – dovadă că nu a beneficiat de bani.

Instanţa a respins ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susţineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu pentru a interveni pentru obţinerea eliberării lui Bercea Mondial – care a fost condamnat, uterior, la 8 ani și 9 luni de închisoare pentru tentativă de omor.

UPDATE ora 13.00: Mircea Băsescu a plecat de acasă pentru a se preda la Poliție, spre a fi încarcerat.

Traian Basescu F
Ex-președintele Traian Băsescu

UPDATE ora 12.00: Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook:

“În privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărîre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată din cîte înţeleg”.

Faptele

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl acestuia (Sandu Anghel, zis Bercea Mondial), precum și a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Mircea Băsescu și Marius Căpățână vor sta mai puțin după gratii, deoarece li se vor scădea din pedeapsă cele 11 luni de arest preventiv – din 19 iulie 2014 până în 24 iunie 2015.

Mircea Băsescu va ispăși numai o treime din pedeapsă, deoarece are vârsta de peste 60 de ani. Asta înseamnă câteva luni.

Căpățână va sta însă circa 2 ani în închisoare.

Ei au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, prin care s-ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

Dosarul a fost trimis în judecată în luna iunie 2014 de procurorii DNA.

Povestea dosarului, AICI.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version