UPDATE ora 15.50: Toader reia procedura, ca la DNA: I-a respins pe toți cei 4 candidați la funcția de procuror general

UPDATE ora 11.50: Este intervievată Gabriela Scutea – fost adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General.

UPDATE ora 11.20: Al doilea intervievat este Augustin Lazăr, actualul procuror general. Toader l-a întrebat despre “deplasările de 500.000”, însă Lazăr i-a replicat că au costat numai 20.000 de euro.
 
Iată dialogul dintre cei doi:
 
Toader: Aveți o evidență a tuturor deplasărilor și evident a rezultatelor de recunoaștere instituțională și așa mai departe? Cineva îmi spune și voi verifica oficial faptul că toate aceste deplasări pe durata mandatului dumneavoastră au costat Ministerul Public, repet, verific, o frumoasă sumă de 500.000 de euro. Este adevărat?
 
Lazăr: Domnule ministru, eu cred că este o exagerare și știu că noi am comunicat la un post de televiziune care sunt deplasările. Aș vrea să vă spun că procurorul general, după cum prevede legea, reprezintă Ministerul Public. Procurorul general, dacă reprezintă Ministerul Public, se deplasează acolo unde Ministerul Public este invitat și prezintă, expune pe temele pe care a fost solicitat. Face schimb de experiență, intră în relații cu procurorii francofoni, cu Eurojust. Este invitat nu pentru beneficiul lui personal, ci pentru … este o onoare a Ministerului Public, dacă are cu cine să facă schimb de bune practici. Dacă cei care au denunțat această chestiune îmi arată o singură deplasare în care procurorul general nu a făcut o expunere acolo unde a fost, arătând experiența României și capacitatea României de a gestiona, inclusiv în contextul Președinției, atunci …trebuia să trimit pe altcineva sau?…
 
Toader: Nu știu. Nu se contestă că ducându-vă acolo nu ați îndeplinit mandatul… doar se raporta simplu la cuantumul cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări și vă mulțumim pentru răspunsuri.
 
Lazăr: O să fac o verificare să vedem dacă, într-adevăr, cifra de care spuneți dumneavoastră este adevărată, fiindcă e vorba despre un post de televiziune critic la adresa mea, dar eu am comunicat în scris toate datele. Ele nu sunt secrete. Toate deplasările sunt pe site-ul Ministerului Public.
 
Toader: Opriți-vă pentru că tocmai v-am spus că le voi solicita eu oficial! Prin urmare, vă mulțumim și vă dorim succes în ceea ce veți face în continuare.
 
Lazăr: Sper ca această procedură să fie așa cum ați anunțat, imparțială, transparentă și să fie legală, în final.
 
Toader: Sigur că da! Dacă nu, veți contesta, așa cum ați mai făcut!
 
Lazăr: Există niște standarde care prevăd cum se desfășoară aceste proceduri, sunt standarde cunoscute, europene…
 
Urmează interviul cu Daniel Horodniceanu.

UPDATE ora 10.00: Primul candidat intervievat de Tudorel Toader a fost Marian Drilea, de la DIICOT Brașov. El a instrumentat dosarul Motorina, în care l-a trimis în judecată pe fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, care a fost însă achitat de instanță. Drilea este pasionat de raliuri, el fiind copilot și fost partener de curse cu Victor Ponta. 

La interviu, Drilea a laudat Secția specială condusă de Gheorghe (Giani) Stan și Adina Florea. În schimb, el a criticat modul in care actualul procuror general Augustin Lazăr a gestionat “problemele privind abuzurile” de la DNA. 

Drilea a vorbit despre tensiunile existente în sistem pe tema înfiinţării Secţiei speciale, precizând că maniera de reglementare a structurii aduce suficiente garanţii de independenţă.

“Mergând un pic la originea modalităţii de răspundere a magistraţilor, am constatat că încă din 2004 existau birouri de anchete speciale pentru magistraţi şi poliţişti şi pentru procurori care au fost transformate ulterior în secţii. Apoi atribuţiile au fost împărţite Secţiei Penale de Criminalistică şi DNA-ului şi în prezent acestei secţii nou-înfiinţate. Ei, în condiţiile în care de fapt, ce-i dă valoare acestei Secţii? Factorul uman. Pentru că modalitatea de reglementare consider că aduce suficiente garanţii de imparţialitate şi independenţă. Criticile, în principal, ce vizează? Criticarea dreptului la un proces echitabil pentru că, raportat la numărul de magistraţi care funcţionează actualmente în cadrul Secţiei se presupune că procedurile vor dura foarte mult, raportat la volumul cauzelor înregistrate. De aceea, măsura este mai mult cu caracter administrativ pentru că prin completarea numărului de magistraţi şi de poliţişti şi alocarea resurselor financiare şi materiale, această chestiune poate fi rezolvată”, a spus Drilea.

Miercuri la ora 9.00 încep interviurile, în fața ministrului Tudorel Toader, pentru funcția de Procuror General al României, ce sunt transmise în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției.

UPDATE ora 8.40: Numai Augustin Lazăr a intrat pe ușa principală în sediul MJ, ceilalți trei candidați preferând intrarea din spate, ca să evite jurnaliștii.

Lazăr a declarat: “De ce să am emoții? Pentru că este al nu știu câtățea examen pe care îl susțin”.

UPDATE ora 8.10: Tudorel Toader a declarat. la intrarea în sediul MJ, că va încheia procedura de propunere a noului procuror general înainte de votul din Parlament pe moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR pentru demiterea acestuia.

”În cursul zilei de astăzi, înainte sau după moțiune vom da un răspuns”, a spus Toader.

Cum însă PSD a amânat de două ori la Senat, prin lipsa membrilor săi, citirea moțiunii, este de așteptat ca miercuri să procedeze la fel. Chiar dacă moțiunea va fi, totuși, citită – în caz că va exista cvorum, prin prezența senatorilor PSD și ALDE -, votul se va da într-o altă zi, astfel că Toader va propune un favorit al lui Liviu Dragnea în funcția de procuror general.

PSD amână din nou votul pe moțiunea împotriva lui Tudorel

Iohannis va fi însă cel care va decide în final cine va fi Procurorul General al României.

4 candidați

Patru candidați – Daniel Horodniceanu – fost șef a DIICOT -, Marian Drilea – procuror la DIICOT Brașov -, Gabriela Scutea – fost adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General – și actualul procuror general Augustin Lazăr, vor fi chestionați de Tudorel Toader. 

Întrebat dacă scandalul legat de refuzul lui Lazăr, în anul 1985, de a elibera condiționat un dizident politic, va afecta candidatura acestuia, Toader a răspuns: ”Interviul și deliberarea au loc în sala de consiliu a ministerului”. 

Lazăr nu demisionează și nici nu renunță la candidatură: “Nu ar fi în interesul societății”
El a refuzat să comenteze dacă va fi revocat din funcția de ministru al Justiției sau dacă va demisiona.
 
Întrebat despre Ordonanța de Urgență de modificare a Codurilor Penale, Toader a pasat responsabilitatea către  premierul Viorica Dăncilă.
 
”La începutul fiecărei ședințe de guvern, d-na premier face rezumatul și subliniază principalele proiecte (de pe ordinea de zi- n.red)”, a spus el.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version