UPDATE: Zgonea a fost achitat de Curtea de Apel București (decizia fiind definitivă), la începutul lui februarie 2022, după ce a eliminat interceptările SRI din dosar, în baza deciziei Curții Constituționale (CCR) adoptate după numai o zi de la condamnarea acestuia.

Valeriu Zgonea, fost vicepreședinte al PSD (exclus din partid de Liviu dragnea, în 2016) și fost președinte al Camerei Deputaților pe vremea când Victor Ponta conducea partidul, a fost condamnat, luni, de Tribunalul București (TB) – prima instanță – la 3 ani de închisoare, cu executare. 

Sentința definitivă va fi pronunțată de judecătorii Curții de apel București (CAB), pentru că, mai mult ca sigur, Zgonea va contesta decizia judecătorului de la TB. 

Valeriu Zgonea a fost condamnat pentru trafic de influenţă. Concret, el a intervenit pentru angajarea fiicei lui Dumitru Dobrică într-o importantă funcție în stat.

Dobrică a încheiat cu DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, dar acesta nu a fost acceptat de judecători. 

Dosarul a fost trimis în judecată în ianuarie 2018. Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobricăși a primit de la el foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă a lui Zgonea în judeţul Covasna.

Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie la Viena şi bilete la concerte pentru Zgonea.

În 20 ianuarie a.c., la ultimul termen de judecată la instanța de fond, procurorul de ședință a citit în sală mai multe interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de Zgonea cu Dobrică, în care apar şi numele lui Dragnea şi Ciolacu.

“Stai, mă, că mă cert cu Dragnea, că Dragnea voia să pună el secretar de stat. Dar acum l-am convins. Îl adusese pe băiatul lui de la Teleorman, auzi!”, i-a spus Zgonea lui Dobrică, într-o convorbire telefonică din luna ianuarie 2013.

De profesie inginer de căi ferate, Zgonea și-a găsit însă un loc ”călduț” la stat: se ocupă de gestionarea domeniilor de internet.ro, la Institutul național de cercetare în Informatică (ICI). El și-a ”aranjat” la lefuri grase și soțiile. Pe prima, de care a divorțat, plasat-o la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), iar  pe actuala, care i-a fost consilieră la Parlament, a transferat-o la Ministerul Transporturilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version