Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi dimineață că nu știe câți comnamnați definitiv au fost eliberați din închisoare după suspendarea executării pedepsei în baza deciziei CCR.

“Voi cere ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor -n.r.) să vedem câți deținuți au fost provizoriu eliberați ca urmare a suspendării pedepsei,, unii pot primi informații de la directorul ANP, dar alții se află în penitenciare din străinătate și directorul ANP nu are de unde să țină o asemenea evidență, el îmi va comunica într-un termen foarte scurt și eu vă voi face cunoscut numărul și categoria de infracțiuni”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a insistat  că eliberările au fost decise de către instanța de judecată pentru că așa a statuat Curtea Constituțională, care a constatat nelegalitatea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte.

El a susținut că nu înseamnă că dacă cineva a scăpat de executarea pedepsei este și liber, ci procesul se rejudecă în complet legal constituit.

“Eliberarea s-a decis de către instanța de judecată, suspendarea executării pedepsei pentru unii deținuți condamnați în ompleturi nelegal constituite. Instanța a procedat în acest sens pentru că așa a statuat CCR. Am convingerea că președinta ÎCCJ va putea da explicațiile, în niciun caz eu. Suspendarea exceutării pedepsei s-a dispus de către instanța de judecată în baza deciziei CCR ca urmare a nelegalității completurilor”, a declarat Tudorel Toader. 

Ministrul a reluat atacurile la adresa președintelui ÎCCJ, Cristina Tarcea: “Numai președinta ÎCCJ poate explica care au fost argumentele și contra-argumentele avute în cadrul ședinței colegiului de conducere de a nu respecta legea”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version