Sinistru număr 2.828! Parcă ar fi englezescul “20 20” al lui Dăncilă în versiunea pesedistă!
“Inițiații” din politică ne spun că în PSD se pune de o răzmeriță, iar în fruntea ei s-ar afla unii lideri penali care s-au regăsit în discursul protecționist al lui Pleșoianu, exprimat la Congresul Extraordinar; discurs foarte agresiv la adresa lui Dăncilă! Și îl vor șef pe Pleșoianu!

Titlul reflectă un adevăr incontestabil: Viorica Dăncilă, în tentativa de a acapara președinția PSD, s-a folosit de o manevră golănească foarte des aplicată în partidul de sorginte comunistă.

Este o lecție despre cum să ajungi președintele unui partid mare cum este PSD, când NU ai o “pânză de păianjen” în sânul partidului, dar ai posibilitate să le oferi CEVA la schimb liderilor locali, pentru că ești prim-ministru: Dăncilă le-a fluturat pe la nas bani publici și “sceptre”, iar baronii i-au dat, prin troc, șefia PSD!

Viorica Dăncilă – noul lider PSD
Grupul Dăncilă la butoane!

Desigur, Viorica Dăncilă este interfața unui grup de interese compus din diferiți oameni bine înfipți în instituții de forță, așa cum au fost Năstase, Geoană, Ponta sau Dragnea – ca să vorbim doar de PSD.

După ce Dragnea a intrat la pușcărie, gruparea din spatele lui Dăncilă a decis că este momentul să pună mâna pe putere în PSD. Numai că și alte grupuri de interese și-au arătat intenția de a obține șefia partidului. Și se anunța un război civil în PSD.

Pentru a nu avea un candidat în timpul unei lupte de gherilă, Gruparea Dăncilă a ajuns la concluzia că trebuie să nu permită dezvoltarea unui teatru de operațiuni în sânul PSD.

Așa că a fost gândit și pus în practică un plan de acțiune în mai mulți pași, pentru ca Dăncilă să fie votată președintele PSD fără niciun fel de risc și să nu permită apariția unui război civil în partidul de sorginte comunistă. Iată succesiunea pașilor, în funcție de data punerii acestora în practică:

  • 7 iunie; primul pas a fost să se hotărască data cât mai apropiată a unui Congres Extraordinar. S-a ales ultima sâmbăta din luna iunie – 29;
  • 26 iunie; al doilea pas  a fost să le OFERE liderilor PSD din teritoriu un IMBOLD ESENȚIAL pentru a o vota președinte pe Dăncilă. Astfel, în ședința de Guvern de miercuri, cu doar trei zile înainte de Congresul Extrordinar, premierul Dăncilă a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, mult doritul – de către baronii locali – Cod Administrativ, ce fusese aprobat în Parlament sub domnia lui Dragnea, dar care fusese desființat de CCR. Iar Dăncilă a copiat forma ilegală și a transpus-o într-o OUG, pentru că – se știe foarte bine – doar Avocatul Poporului poate ataca OUG. Astfel, Dăncilă le-a arătat baronilor locali – celor 3.961 de delegați la Congresul Extraordinar – că EA este cu EI și că forma Codului Administrativ dorit de EI a fost adoptată de EA, pentru că POATE;
  • 27-29 iunie; al treilea pas: deși Monitorul Oficial este în subordinea SGR – adică NU există nicio piedică în publicarea vreunui act emis de Executiv, chiar și la 4 dimineața – , Dăncilă NU dă ordin ca OUG pe Codul Administrativ să fie publicată și astfel să înceapă să-și facă efectul. Baronii locali s-au gândit că acțiunea de întârziere e normală în PSD, deoarece Dăncilă așteaptă ca ei să-i dea drept răsplată votul pentru președinția partidului – 29 iunie -, apoi Codul va fi publicat în MO. Pentru că așa se procedează în PSD!
  • 28 iunie; al patrulea pas: Dăncilă decide cine îi vor fi contracandidații la șefia PSD. Pe lângă candidatura sa, mai sunt aprobați trei “iepuri”: imberbul Pleșoianu, coruptul Nicolae și trădătoarea Andronescu.
  • 29 iunie; al cincelea pas: 2.828 de baroni locali înghit momeala aruncată de Grupul Dăncilă și pun ștampila pe doamna premier. Viorica Dăncilă este noul președinte al PSD! Nu mai e 20 20, e 28 28!
  • 26 iunie – 2 iulie, ultimul pasDăncilă NU dă ordin ca OUG pe Codul Administrativ să fie publicată în Monitorul Oficial. EA pune amânarea pe seama neînțelegerile cu UDMR!
  • 2 iulie: Kelemen Hunor, liderul UDMR – care asigură majoritatea alianței PSD+ALDE în Parlament -, a fost la Dăncilă și i-a cerut imperativ să NU publice OUG pe Condurile Administrative decât după ce face câteva modificări considerate necesare de UDMR. Printre altele, Hunor a spus: “Intersul local trebuie să primeze în fața interesului național”.
  • 3 iulie, data apariției acestei “picături”, OUG prin care Dăncilă a manipulat votul în CE al PSD este modificată în ședința de Guvern. Au trecut 9 zile de când Dăncilă i-a manipulat pe cei “28 28” de baroni locali. (Parcă am fi în filmul apocaliptic “One The Beach – Mai e timp, frate!” al lui Stanley Kramer din ’59.)
Kelemen Hunor a jucat în tabăra Dăncilă
Codul Administrativ – bună momeală!

Reamintim câteva date legate de forma Codului Administrativ adoptată de Guvernul Dăncilă în ședința din 26 iunie și încă nepublicată în Monitorul Oficial – azi 3 iulie:

  • Forma Codului este susținută de Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene;
  • induce arbitrariul complet în administraţia publică;
  • mărește riscului politizării totale a birocraţiei;
  • Codul Administrativ le dă şefilor de instituţii puterea discreţionară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcţionarilor publici;
  • Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este transformată, practic și teoretic, într-o instituţie decorativă, aflată la cheremul ministrului Dezvoltării, adică al partidului de guvernământ;
  • dă puteri nelimitate conducătorilor de instituţii – primari, preşedinţi de consilii judeţene, miniştri, directori de agenţii guvernamentale sau deconcentrate – în fața funcționarilor.
USR la Dăncilă!

O altă prevedere din Codul Administrativ care a născut o furtună între putere și opoziție este cea care se referă la relaţia dintre preşedintele ţării şi premier:

  • În cazul remanierii Guvernului, se introduc termene clare pentru premier și președinte;
  • premierul va avea un termen maxim de 5 zile în care să trimită preşedintelui ţării propunerile de remaniere;
  • preşedintele va fi obligat ca, în termen de 10 zile, să aprobe numirea unui ministru sau să o refuze cu motivarea în scris a obiecţiilor pe care le are.

În Codul Administrativ este și o prevedere extrem de controversată privind patrimoniului primăriilor. Astfel, vânzarea unei proprietăți NU va mai fi luată în Consilii cu 2/3. ci cu majoritate simplă, de 50%+1. Iar Firea va putea să răstoarne sentința definitivă prin care i-au fost desființate cele 22 de companii municipale. Există și o excepție: transferul de proprietate va fi adoptat cu majoritate calificată – 2/3 din numărul total al consilierilor.

În fine, a fost inserată în OUG și prevedere ce se referă la pensia specială acordată primarilor şi viceprimarilor, precum şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, prevedere ce a avut susţinerea aleşilor locali de la toate partidele parlamentare: PSD, ALDE, PNL, PMP și UDMR.

Imediat după publicarea în Monitorul Oficial a Codului Administrativ, toți acești “aleși”, începând din anul 1992 și care au ieșit la pensie – fără a fi obligatoriu să nu mai exercite funcția – vor primi pensiile speciale.

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version