1 ianuarie 2016 a venit cu o problemă uriaşă, globală, pentru bugetul României şi pentru Anca Dragu, ministrul tehnocrat al Finanţelor: imposibilitatea colectării taxelor şi impozitelor de la contribuabilii mijlocii, persoane fizice și marii contribuabili. Şi asta se datorează EXCLUSIV “Nemuritorului” preşedinte al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

gelu-diaconu2
<strong>Diaconu este greu de ucis pentru că ştie pe cine să protejeze şi de la cine să primească protecţie<strong>

După cum se ştie, Finanţele Publice se tot reorganizează din 2012, de când Gelu Diaconu  a fost numit în fruntea Fiscului de către premierul Victor Ponta, la insistenţele binomului penal Daniel Chiţoiu – Dan Radu Ruşanu.

Cu fondurile furnizate de Banca Mondială, Gelu Diaconu a desfiinţat Garda Financiară şi a înlocuit-o cu o altă structură, pe numele ei de scenă ANTIFRAUDA. A dorit ca această “zeiţă“ a colectării banului public să fie neprihănită. Numai că în fruntea ANTIFRAUDEI a plasat un om ce s-a dovedit, în urmă cu ceva timp, a fi putred de corupt. Șeful Antifraudei – şi totodată vicepreşedintele ANAF -, Romeo Florin Nicolae, a fost reţinut de procurorii DNA, plasat sub control judiciar și urmărit penal pentru trafic de influenţă!

Netulburat de arestarea protejatului său, preşedintele ANAF Gelu Diaconu – între timp intrat sub umbrela vicepremierului Gabriel Oprea – a continuat reorganizarea ANAF. Numai că “Nemuritorul” de la Fisc – cu firmă off-shore – nu a respectat procedura inventată chiar de el.

Romeo Florin Nicolae, vicepresedinte ANAF
<strong>Romeo Florin Nicolae vicepreședinte ANAF înainte a fi reținut de DNA pentru trafic de influență<strong>

Mobilul lui Diaconu

Luni, 4 ianuarie, pe la ora 13:31, secretarul general al ANAF, Octavian Deaconu, a transmis un mail de curtoazie şi informare către colegii săi din teritoriu. Deaconu le-a reamintit că la data de 31 decembrie 2015 şi-au încetat activitatea toate Administrațiile județene care au avut sub talpă contribuabilii mijlocii. Și, începând de la 1 ianuarie 2016, aceste divizii au fost transferate la Direcţiile Regionale.

Numai că, pentru a intra în legalitate, toate statele de funcţii trebuie aprobate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Iar Agenţia condusă de secretarul de stat József Birtalan a refuzat să emită ordinele.

De ce se opune Birtalan la buna colectare a taxelor şi impozitelor, pentru că e ungur?!? Nu! Ci pentru că Gelu Diaconu a trimis documentele în ultimele zile ale anului 2015 iar timpul necesar cercetării actelor a fost prea scurt.

Evident că “Nemuritorul” preşedinte al ANAF ştie foarte bine că noua “organigramă” nu poate intra în funcţiune fără aprobarea ANFP. Şi, atunci, de ce a trimis Gelu Diaconu documentele după ceasul al doisprezecelea? Pentru că a dorit să forţeze mâna omologului său de la ANFP şi Birtalan să semneze ca primarul Piedone în cazul Clubului Colectiv. Care a fost MOBILUL lui Diaconu? Să legifereze, prin semnătura lui Birtalan, câteva nume care nu au ce căuta în respectivele funcţii. După cum se vede, ungurul Birtalan s-a prins de şmecheria românului Diaconu şi a refuzat să aprobe “în orb” documentele primite pe ultima sută de metri. Mai mult, din informaţiile noastre, şeful ANFP ar fi respins statele de la Regionala Bucureşti.

birtalan_jozsef_3
<strong>József Birtalan şeful ANFP nu i a făcut jocul lui Diaconu<strong>

Cacealmaua lui Diaconu

Înţelegând că şemcheria ieftină nu i-a mers cu József Birtalan, şeful ANFP, Gelu Diaconu, l-a pus pe secretarul general al ANAF, Octavian Deaconu, să trimită în ţară mailul de curtoazie şi de înştiinţare pe care vi-l oferim în EXCLUSIVITATE. Prin acest mail semnat de secretarul Deaconu, preşedintele Diaconu a încercat să fenteze legea. Practic, Diaconu încearcă să transforme un mail în Ordin. De aceea, în finalul mailului, secretarul Deaconu a scris “În lumina acestei precizări, corespondența/documentele emise care devin opozabile contribuabililor mijlocii ar trebui emise sub semnătura șefului adminsitrației (AJFP)”.

Dar este la mintea cocoşului că un mail nu este un ORDIN. Or, fără ordin scris, datat și numerotat, niciun şef de AFFP nu poate semna respectivele documente. Decât dacă vrea să ajungă la “mititica“.

În acest context, tehnocratul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, are de luat o decizie: să-l oblige pe Gelu Diaconu să dea un Ordin legal, nu mail. Numai că acest Ordin se poate transforma într-un dosar penal, cu acuzaţia de abuz în serviciu săvârşit de “Nemuritorul” Gelu Diaconu.

Situație deplorabilă

Deși secretarul general Octavian Deaconu nu face referire în mail și la departamentele care se ocupă cu personale fizice din reședințele de județ, situația este similară cu cea de la structurile ce se ocupă cu întreprinderile mijlocii. Deoarece, și în acest caz, tot de la 1 ianuarie 2016 intră în aceeași reorganizare.

Culmea, și în privința marilor contribuabili, DGAMC, situația se prezintă la fel, din cauză că la 31 decembrie 2015 vechea formă de administrare și-a încheiat activitatea.

Practic, în acest moment nu se pot semna documente oficiale și, pe cale de consecință, nu se pot colecta taxe și impozite către bugetul de stat!

anca-dragu ministgrul tehnocrat
<strong>Doamna ministru Dragu are de rezolvat o problemă tehnocrată<strong>

Mailul care se vrea Ordin

Ca să nu fim acuzați că introducem panică printre funcționarii ANAF din teritoriu, vă prezentăm mailul trimis luni, 4 ianuarie 2015, de secretarul general ANAF, Octavian Deaconu, către directorii AJFP. Rămâne de văzut dacă după scandalul generat de obrăznicia secretarului de stat Gabriel Biriș de a “scoate la lumină fantomele fiscale ale României“ – adică pe “evazioniștii“ fără niciun venit care sunt obligați să plătească lunar 56 de lei la Sănătate deși nu primesc nimic în schimb -, doamna ministru Anca Dragu va accepta ca un mail să fie folosit drept Ordin. Ar fi o premieră mondială tehnocrată!

Iată scrisoarea electronică:

Stimata Doamna Director General,
Stimati Domni Directori Generali,

Va rog sa primiti, inainte de toate, urarile mele de succes in Noul An!

Dupa cum stiti, la data de 01 ianuarie 2016 au intrat in vigoare prevederile Hotararii Guvernului nr. 816/2015 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, prevederi referitoare la infiintarea Administratiilor pentru contribuabili mijlocii la nivel regional.

Pana la acest moment nu s-a primit de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, avizul prevazut de lege pentru functiile publice. Avand in vedere ca acest aviz este obligatoriu si prealabil aprobarii statelor de functii ale institutiilor publice, pana in prezent nu au fost aprobate nici statele de functii inaintate de dumneavoastra, valabile de la data de 01.01.2016 .

In consecinta, derularea oricaror operatiuni pe care le implica asezarea personalului pe noua structura nu se poate realiza pana la transmiterea avizului de catre ANFP si aprobarea imediata a statelor de functii.

De asemenea, in ce priveste imputernicirea cu exercitarea atributiilor functiilor publice de conducere nou infiintate de la nivelul Administratiilor pentru contribuabili mijlocii la nivel de regiune (sef administratie si sef administratie adjunct), precizam ca pe baza propunerilor transmise de dumneavoastra se vor emite ordine corespunzatoare la momentul avizarii si aprobarii statelor de functii.

Pentru activitatile care presupun administrarea contribuabililor mijlocii, asa cum s-a precizat prin circulara nr. 3648/27.11.2015, AJFP-urile sunt responsabile pentru derularea acestei activitati in cursul lunii ianuarie 2016. In lumina acestei precizari, corespondenta/documentele emise care devin opozabile contribuabililor mijlocii ar trebui emise sub semnatura sefului adminsitratiei (AJFP).

Cu deosebita stima,

Octavian Deaconu
secretar general
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
tel. 021 310 10 35
fax. 021 310 10 34
mob. 0749 151 240
octavian.deaconu@mfinante.ro

Aveți aici Hotărârea nr. 816/2015 care se referă la reorganizarea ANAF și DGAMC.

Iar aici puteți lectura Ordinul 2752 emis la 30 octombrie 2015 – nu mail -, de președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu. Prin acest ordin, Diaconu aprobă structura organizatorică a Regionalelor Iași, Galați, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov începând cu 1 ianuarie 2016.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version