Atenție! Pentru a reduce forța PSD și a echilibra puterea politică, este NEVOIE ca SENATUL să fie deținut de DREAPTA.

parlamentul romaniei noaptea

Chiar dacă prezența la VOT va fi masivă, de circa 10,5 milioane de români, NU trebuie să fim NAIVI. PSD va ocupa primul loc grație bazinului său electoral și a primarilor din mediul rural. Dar, cu puțină atenție, putem oferi SENATUL, prin vot, opoziției!

Dacă PSD, prin alianță, va avea majoritatea în ambele camere nu va mai exista niciun ECHILIBRU POLITIC.

Deoarece Camera Deputaților este compusă din 330 de membri, este mult mai ușor ca SENATUL – cu 136 de membri – să ajungă să fie deținut de OPOZIȚIE – cu PNL ca partid principal, după mărimea bazinului electoral.

Iar pentru un ECHILIBRU politic, ar fi mai eficient ca OPOZIȚIA să dețină majoritatea în SENAT, chiar și cu 2-3 voturi mai mult.

De ce? Pentru că sunt câteva reguli de care trebuie să ținem cont, printre care cea mai importantă este că legile sunt emise de Parlament – și foarte, foarte  rar asumate de Guvern.

Prima situație: SENATUL, for decizional

Dacă un proiect de lege este depus la Camera Deputaților, SENATUL devine for decizional. Pe cale de consecință, SENATUL va trimite la promulgare, la președitele IOHANNIS, forma finală a legii.

Dacă SENATUL este deținut de OPOZIȚIE – adică de PNL ca principal partid, indiferent de ce s-a “strecurat” în lege la Camera Deputaților se poate modifica la SENAT și promulga de PREȘEDINTE imediat – pentru că SENATUL este deținut de OPOZIȚIE iar PREȘEDINTELE promovează aceleași idei.

sectie_de_votare

Situația a doua. Camera Deputaților for decizional

Dacă un proiect de lege este depus la SENAT, Camera Deputaților devine for decizional. Pe cale de consecință, Camera Deputaților va trimite la promulgare, la președitele IOHANNIS, forma finală a legii.

Dacă Camera Deputaților este deținută de PUTERE – adică de PSD ca principal partid, indiferent de ce s-a trecut în lege la SENAT se poate “strecura” la Camera Deputaților.

În acest caz o să apară o sincopă. LEGEA în forma decisă la Camera Deputaților NU va fi promulgată de PREȘEDINTE – pentru că PREȘEDINTELE și Camera Deputaților deținută de PUTERE nu promovează aceleași idei.

Conform Constituției, Președintele are dreptul să REFUZE promulgarea doar o dată. În acest caz, legea se întoarce în Parlament, cu propunerile președintelui.

Evident, Camera Deputaților, adică PUTEREA, poate să NU țină cont de propuneri și să retrimită la promulgare prima formă a legii. Președintele va fi OBLIGAT să o promulge.

Apoi, dacă PUTEREA vrea să promulge o lege sub forma dorită de ea, va depune legea la SENAT, unde poate rămâne vreme îndelungată, într-un sertar.

În fine, președintele SENATULUI va fi un politician din OPOZITIE și cum are puterea să decidă când să pună în dezbatere anumite legi, devine un “jucător”. Președintele SENATULUI este și cel de-al doilea om în stat.

Parlamentul-Romaniei1

Așadar, dacă SENATUL va fi deținut de OPOZIȚIE – PNL iar Camera Deputaților de PUTERE – PSD, va exista un ECHILIBRU POLITIC pentru simplu fapt că PUTEREA va trebui să NEGOCIEZE cu OPOZIȚIA forma anumitor legi grație faptului că PREȘEDINTELE este în consonanță cu SENATUL – PNL.

  • Dacă PSD, prin alianță, va avea majoritatea în ambele camere nu va mai exista niciun ECHILIBRU POLITIC.

Vom avea pentru următorii 4 ani un președinte IZOLAT. L-am votat degeaba pe Iohannis în 2014!

  • Dar dacă PSD va avea majoritatea în Parlament și în Camera Deputaților – adică va putea da premierul – dar NU și în SENAT, atunci va exista un ECHILIBRU POLITIC.

Dacă DORIȚI un ECHILIBRU POLITIC – știți ce trebuie să faceți cu votul vostru pentru SENAT!

VĂ ROG, mergeți la VOT, nu-l RISIPIȚI, nu-l ANULAȚI, la nevoie împărțiți-l în două: SENAT și Camera Deputaților! Noi GÂNDIM!
author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version