Analistul politic Cozmin Gușă a lansat pe piața media o temă referitoare la Politica Externă a României. Practic, Gușă ne spune că problema Ministerului de Externe este de fapt un „cartof fierbinte” care a fost aruncat de PSD în curtea ALDE și că este loc pentru revigorarea Politicii Externe a României prin cel puțin patru direcții într-un moment în care SUA și UE sunt în regresie iar China și Rusia vor o halcă din Terra.

dragnea-tariceanu
Pe Tăriceanu și Dragnea nu-i interesează politica externă a României
Plotogărit la MAE

Da, „jmecherul” Dragnea a aruncat “MAE – cartof fierbinte” în ograda ALDE, iar neisprăvitul Tăriceanu l-a desemnat pe coruptul lui Vîntu, Meleșcanu, să-l țină în mână.

Totuși, din cerbicie, Dragnea a desemnat-o pe madam Birchall, cea care l-a înregistrat pe Geoană în timp ce-i dădea mită, să țină cartoful fierbinte de celălalt capăt.

Consider că metafora “cartoful fierbinte” este simandicoasă, improprie pentru tipul de oameni care fac, acum, politică externă în România din partea Puterii PSD & ALDE: Dragnea, Tăriceanu, Meleșcanu, Birchall.

terra in alb
Terra – aparențele înșeală!
Politica externă

Politica Externă este o Bombă cu Neutroni. De ce? Pentru că “Bomba N”  ucide doar ce-i viu, nu se atinge de pământ și clădiri – de țări. Astfel, cel care o aruncă are posibilitatea să repopuleze țara cu cine vrea el.

Politica Externă definește un stat, îl pune pe hartă, în timp ce politicile interne și cea monetară îl construiesc.

Politica Externă este apanajul viclenilor și nu, cum prost se consideră la noi, fieful diplomaților. Poți fi viclean cu diplomație, dar nu poți fi diplomat prin viclenie.

Politica Externă nu e Fata Morgana pentru România, așa cum ni se tot spune de 26 de ani.

Politica Externă nu poate exista fără STRATEGIE. Iar STRATEGIA trebuie concepută pe termen scurt, mediu și lung și trebuie să exprime o DORINȚĂ clară, raportată la tendințele și mișcările politice din lume.

Politica Externă se joacă non-stop și la două capete. Nu poți să-ți iei concediu, nici măcar pauză de cafea.

melescanu1
Meleșcanu
Jocul la două capte cu o ușă întredeschisă

De ce trebuie ca MAE să folosească „Bomba N” în politica externă a Românie? Pentru că “Bomba N” este prima anexă al jocului la două capete.

Cine nu joacă la două capete este un imbecil. Cine nu lasă o ușă deschisă pentru cazuri de urgență – cum ar fi să pariezi pe un AS care se dovedește a fi looser – este un neavenit.

(Repet, folosesc sintagma “Bomba N” ca o licență de exprimare, pentru a sublinia faptul că până și România are undeva, poate în subsolul ei, cel puțin o mică “Bombă N”.)

ana birchall negru
Ana Birchall
Lumea, ca o junglă

Desigur, democrația și libertatea au un preț, lumea este o junglă cu legile ei dure. Sunt de acord că trebuie să plătim un preț, dar nu sunt de acord să fim antilope pentru crocodili. Să fim mamifere carnivore, nu ierbivore, doresc!

În politica externă trebuie, în primul rând, să paticipi la joc și, în cel de-al doilea rând, să joci la două capete. Nu contează ce și unde se joacă. Important este să participi, pentru că ești într-o junglă unde contează firul de iarbă și firicelul de apă.

Este greșit să stai deoparte atunci când se luptă titani. Când ești stat mic și prost plasat, trebuie să transformi infirmitatea în avantaj. De aceea, este nevoie de capete luminate în MAE, nu de trădători, impostori și corupți.

Din nefericire, politica noastră externă a încăput pe mâna unor neghiobi. Cum putem numi tandemnul “impostorul Meleșcanu & corupătoarea Birchall” decât “Binomul neisprăviților”?

Putin-binoclu
Țarul Putin
Exemplul Putin

Se discută aprins pe subiectul imixtiunii lui Putin în alegerea președintelui SUA. Ce o fi rău în asta, din punct de vedere al politicii externe? NIMIC. Rău este că noi nu ne-am insinuat în joc.

România putea să se implice prin diverse metode. Nu a făcut-o din două motive: din cauze ce țin de natură umană; din cauza infestării MAE cu agenți dubli, de către serviciile secrete externe.

Se spune că SUA și UE sunt în regresie, China are probleme iar Rusia este hegemonă. Dacă ne uităm cu atenție la piața economică, observăm că Rusia și China, prin „antreprenorii săi”, s-au infiltrat adânc în industriile producătoare de bani pe bandă rulantă din UE. Adică, cele două forțe sunt deja în UE.

De ce ar dori Putin să se spargă UE? Ar avea ceva avantaje. Dar dacă UE renunță la SUA și acceptă Rusia, atunci Marele Urs va avea foarte mult de câștigat. Enorm!

N.B. Aici apare riscul ca Rusia să nu se oprească la apartenență economică și politică la UE, ci să dorească o OCUPARE militară a întregii Europe, în primă fază după principiul NATO, apoi după exemplul recent, Crimeea.

porci
Politica noastră externă!
Tocmeala țăranului

Nu trebuie să citești multe cărți, să fii erudit, ca să înțelegi cu ce să mănâncă STRATEGIA. O pune în practică și un  țăran când merge la târg șă-și vândă godacul. Dar, este adevărat, țăranul nu știe că se numește strategie, ci tocmeală. De aceea, țăranul nu iese din limitele autoimpuse și impuse de tocmeală – eu cer o sumă mare, tu oferi una prea mică, ne întâlnim la mijloc!

Dar dacă țăranul ar ști că își poate vinde godacul și printr-un plan bazat pe o strategie elaborată în funcție de necesitățile sale, de vremuri și de concurență, nu de dorințele cumpărătorului, ar obține un preț mai bun decât cel impus de conjunctura din târg.

Ce suntem noi în lume, ce-i România pe harta Terrei? “Un țăran” care vrea să-și vând godacul la târgul marilor puteri. Este atât de obsedat să și-l vândă, încât „țăranul” NU observă foamea din gâtul cumpărătorului, dorința acestuia pentru “produse speciale” și, cel mai important lucru, că are bani, mulți bani de aruncat pentru a-și satisface nevoia de supremație –de “Mascul Alpha”!

N.B. Politica Externă a Românie este coordonată de Administrația Prezidențială în parteneriat cu MAE. Președintele Traian Băsescu a preferat să atârne politica externă la căruța Marelui Licurici. Practic, Băsescu ne-a arătat că atât el cât și consilierii lui nu stăpânesc politica externă. Acum îl avem președinte pe Klaus Iohannis. După cum lesne se observă, sub Iohannis, Administrația Prezidențială nu excelează în politica externă. Iar dacă adăugăm și Binomul Meleșcanu & Birchall iese un ghiveci necomestibil.

P.S. Pentru cei ce doresc să vadă de unde a izvorât” această “picătură“, îi invit să acceseze următoarele linkuri:

Gușă: MAE era un cartof fierbinte…

Dominaţia SUA a ajuns la final…

4 direcții de politică externă…

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version