Poporul român este, din nefericire, mult prea romantic ca să poată accepta că politica este curveștină și NU tot ce este de bun-simț și logic este și legal.

Cazul Iohannis vs. CCR pe subiectul demiterii șefei DNA la ordinul ministrului Justiției este elocvent pentru a demonstra drama traversată de poporul romantic.

Laura Codruța Kovesi – mărul discordiei populare
Prea obosiți, prea frustrați

După 28 de ani de democrație subjugată unor servicii secrete, interese meschine, Constituție anacronică și legi personalizate, poporul român obosit și injectat în exces cu frustrare:

  • NU mai vrea ca președintele să respecte ad-litteram Constituția în probleme politice,
  • NU mai vrea ca DNA să aplice fără discriminare legea penală,
  • NU mai vrea ca judecătorii să mai judece doar în baza dovezilor și, astfel, să-i “salveze” de la pușcărie pe liderii politici considerați “penali” și
  • NU mai vrea ca suveranitatea să-i fie pusă în practică de o alianță parlamentară nereprezentativă 50%+1, însă aleasă democratic de cei prezenți la vot.
Oamenii nu mai vor să fie păcăliți de politicieni
Romantismul politic ne joacă feste

Romantismul NU are ce căuta într-o gândire politică, pentru că politica conduce o ȚARĂ și trebuie guvernată de o gândire pragmatică în baza unei strategii pe termen mediu și lung, în contextul unei lupte feroce în jungla mondială pentru fiecare bănuț, pentru fiecare metru pătrat de pământ.

Este tragic să vezi că până și ROMÂNII cu studii înalte NU pot să mai gândească nefrustrant.

Este tragic să vezi că după 28 de ani marea majoritate a românilor NU a înțeles jocul politic și importanța lor în ARBITRAJUL lui.

Este tragic să vezi că peste 11 milioane de români REFUZĂ să se implice în jocul politic care le GUVERNEAZĂ viața.

Este tragic să vezi că aproximativ 3,4 milioane de români au considerat că cei DOVEDIȚI penali trebuie aleși pentru a emite LEGI.

Este tragic să vezi cum românii NU vor să scape de ROMANTISM – în privința politicii –, deși majoritatea partidelor se ambiționează să le arate cât de mult GREȘESC.

Iohannis mai vrea un madat
Iohannis nu-i romantic politic

După o “analiză” de 32 de zile, președintele Iohannis a pus în practică decizia CCR și a semnat demiterea șefei DNA.

O parte din popor consideră că Iohannis NU a fost bărbat, pentru faptul că a trimis purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale să anunțe demiterea. Și că mai putea să tragă de timp sau să pună în practică diferite idei năstrușnice.

Romantismul românilor este uriaș în această problemă Constituțională. Dar, așa cum am scris mai sus, romantismul NU are ce căuta în politică.

Iohannis este om politic. El a fost ales de 6,4 milioane de români pentru un madat de 5 ani. Fiind un om politic, Iohannis vrea și cel de-al doilea mandat, pentru că el crede că votanții săi îl mai vor 5 ani la Cotroceni.

Și dacă punem  la socoteală și faptul că PNL, al doilea partid din România, a anunțat că Iohannis va fi candidatul său pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2019, atunci situația este cât se poate de clară: Iohannis trebuie să-și cântărească toate acțiunile și cuvintele pentru fiecare problemă în parte – internă și externă.

E vremea românilor lacomi, egoiști și pragmatici!

Din punctul de vedere al unei campanii electorale deja demarate, președintele Iohannis a procedat corect. Iohannis a demis-o pe șefa DNA, iar pentru a NU rămâne pentru posteritate imagine și sunet cu el în momentul anuțului, a preferat – și bine a făcut – să se folosească de purtătorul de cuvânt.

Pentru că, în esență, efectul legal este același, indiferent de cine prezintă demiterea – președintele sau purtătorul de cuvânt.

Dar în plan propagandistic, adică POLITIC, imagini cu Iohannis anunțând că o demite pe cea care a lăudat-o și a susținut-o cu doar câteva săptămâni înainte ar fi fost o piatră de gâtul lui în deja demarata campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2019.

O campanie electorală pentru prezidențialele din 2019 care se anunță a fi una foarte murdară – poate cea mai mizerabilă campanie din cele care au fost până acum, în 28 de ani.

Politicienii sunt lacomi, egoiști și pragmatici. Iar politicienii penali sunt și mai răi pentru o societate democrată, din cauză că emit legi personalizate.

E vremea ca și românii să fie lacomi, egoiști și pragmatici. Cum? Simplu:

  • LACOMI – să paticipe la toate scrutinele;
  • EGOIȘTI – să voteze doar cu cine seamănă cu ei;
  • PRAGMATICI – să NU pună toate voturile în aceeași mână!

P.S. Dedic această “picătură” unui prieten foarte bun, Săndel, care mă ajută să înțeleg lumea artelor, iar în această perioadă “fierbinte” își dedică viața, cu o efervescență supraturată, ideii #rezist!

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version