În România sunt la modă, înainte de alegeri, sondajele de opinie superînflorate și viu colorate dar neconfirmate de rezultatele de la urne. Deși acest adevăr tronează de peste 20 de ani, lumea politicii continuă se se folosească de acest tertip. De ce? Pentru că în mintea unor consultanți plătiți regește, sondajele mincinoase sunt considerate cel mai bun mod de manipulare a electoratului și de denigrare a adversarilor fără ca vocile din partid să se mânjească pe mâni. Că doar sondajele “nu minte”, sunt concepute de oameni de știință: sociologii! FALS, total FALS!

teapa sondajelor
Țeapa sondajelor
Regula de trei simplă

Toate sondajele, indiferent că sunt sau nu mincinoase, au un atu comun: procentele! Dar ce sunt procentele? Rezultatul unei teorii matematice: regula de trei simplă.

Așa cum bine știți, regula de trei simplă permite determinarea unuia dintre cei patru termeni ai unei ecuații pe baza celorlalți trei. Ea este folosită cel mai frecvent în calculul procentelor. BINGO pentru fabricanții de sondaje – sociologii care “pe sticlă” se pricep la toate, inclusiv la politică!

Partide, sondaje, procente, erori acceptate de plus sau minus 4%. Rețineți: procente, nu unități! Când vine vorba despre alegeri, despre tendințele pentru vot, se folosesc procentele tocmai pentru că sunt simplu de… TRUCAT. Astăzi vă prezint TREI exemple de modificare arbitrară a unor sondaje, plus mobilul manipulării prin intermediul lor.

matematica
Of, matematica!
Aparenta mică ciupeală

Primul EXEMPLU. Sub umbrela unei erori de sondaj acceptate de +/- 3%, „sondorii” pot foarte ușor să ia de la un partid un amărât de procent și să-l pună la altul. Astfel, REZULTATUL sondajului MĂSLUIT ne dă că A are 51% iar B 49%.

Ce mare scofală – or să zică scepticii -, s-a furat doar UN procent! Păi este o MARE manipulare, dacă ținem cont de faptul că datele reale strânse pe teren dădeau o egalitate perfectă de A = B = 50!

Așadar, cu doar un amărât de procent furat s-a stricat o egalitate care uneori este atât de necesară într-o societate modernă. Practic, cu acest unic procent furat s-a obținut majoritatea dorită!

marius pieleanu
Marius Pieleanu – campionul incontestabil al sondajelor mincinoase. Foarte vocal la Antena 3 și România TV
Marea ciupeală

EXEMPLUL 2. Dar ce se întâmplă când se fură de la un partid 4 procente și i se adaugă partidului contracandidat, care a plătit sondajul? Păi dacă, pe teren, A are 33% iar B 37%, prin furtul celor 4 procente se ajunge la o manipulare ordinară: A va avea 29% iar B, 41%.

Adică, de la o diferență de 4 puncte, s-a ajuns prin măsluirea a 4 procente la o diferență uriașă, de 12 puncte, cu trecerea peste pragul de 40% a partidului favorizat și coborârea sub pragul de 30% a celuilalt. BINGO pentru cei care au plătit sondajul!

De ce s-a folosit trucarea sondajului ca metodă de manipulare? Pentru a induce opinei publice ideea că bătălia este pierdută înainte de a începe, că efortul de a veni la urne este inutil, deoarece rezultatul sondajul se bazează pe coordonate stabilite… științific!

Practic, mesajul sondajului măsluit îi încurajează pe simpatizanții partidului cu procentajul mărit artificial – 40% – și-i descurajează pe cei care ar fi votat cu partidul căsăpit în sondajul trucat – 30%.

Și ar mai fi o nuanță: șefii de partid pot impune în teritoriu atingerea țintei semnalate de sondajul măsluit; cine nu atinge ținta va avea capul tăiat!

Hanibal Dumitrascu
Hanibal Dumitrașcu, alt sociolog priceput la toate
Mizerabila manipulare

EXEMPLUL 3. În acest caz vă prezint cea mai perfidă manipulare: un partid mai mic mistifică întreg sondajul. Pe teren, în procente, situația este următoarea: A = 40, B = 30, C = 10, D = 8, E = 6 și F = 3.

Pentru a ieși din coada clasamentului real, partidul F comandă un sondaj. Rezultatul prezentat publicului este următorul: A = 47, B = 23, C = 8, D = 3, E = 1, iar F = 10!

Partidul F a măsluit rezultatul său pentru a arăta că a trecut pragul de 5% pentru a intra în Parlament iar dacă lumea vrea, poate să facă din el un partid de Interes Național.

Dar de ce a măsluit F celelalte rezultate atât de dramatic? Pentru că partidul F nu se bate cu A pe același electorat, ci cu B și C. Sondajul trebuie să emită un mesaj ca în exemplul 2: NU votați cu B și C, că risipiți votul. Dați-mi-l mie, F-ului!

Ok, dar de ce a măsluit și cotele partidelor D și E? Din două motive: “nu risipiți votul pe ele”. În plus, este indusă ideea că F este puternic și că este NECESAR să se facă o alinață cu el înainte de alegeri, pentru a distruge partidul A, care a luat un avans „ucigător”.

coada-la-Paris
Coadă la urne – Paris 2014
Concluzii

Așadar, la primul exemplu s-a distrus o egalitate perfectă, care poate fi restabilită relativ simplu la urnele de vot. Nu este o gravă eroare din sondaj, pentru că se înscrie în marja de eroare. Apropo! O marjă de eroare acceptată de către  ADEVĂRAȚII sociologi este de maxim +/- 1,5%, nu de 3-4%, cum se practică la noi de 20 de ani.

La cel de-al doilea exemplu s-a mărit distanța foarte mult – o distanță greu de remontat la urne, dacă „s-a lucrat la greu” în paralel cu sondajul mincinos. La fel ca în exemplul 3, se poate ajunge până la jefuirea aproape fizică a unor partide de voturile primite. Cine îi va crede când vor contesta rezultatele, dacă ele vor coincide cu cele prezentate de majoritatea sondajelor preelectorale?!?

Iar la cel de-al treilea exemplu s-au deschis larg porțile terenului de joc. Practic, s-a generat un haos, pentru a se putea încălca principiile de partid în vederea realizării unor alinațe preelectorale împotriva firii. Iar România ultimilor ani are destule exemple în acest sens.

Cât privește sondajele comandate de partide pentru parlamentarele din 11 decembrie, ele deja ne asasinează cu procente măsluite, care nu țin cont de realitatea din teren și de rezultatele de la alegerile locale din iunie 2016.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, doctor in matematica la Sorbona, acorda un interviu cotidianului Adevarul, la sediul asociatiei din Bucuresti, marti, 13 martie 2012. (Eduard Enea/Adevarul)
Dan are nevoie de sprijin real, nu de păreri exprimate la telefon
Jocul periculos practicat de USR

Iată cel mai bun argument pentru a susține ultima idee: USR, fost USB, se zbate să strângă semnăturile pentru a putea participa la alegerile parlamentare – circa 185.000 de semnături. În schimb, într-un sondaj comandat de șefii partidului, USR este gratulat cu un procentaj mare, de 10%!

Adică USR se chinuie să strângă 185.000 de semnături dar, conform sondajului, va primi voturi  de la peste 1 milion de români!!! Cum se poate o astfel de minune, când în alegerile din iunie 2016, pentru primari, USB, locomotiva USR, a primit exact 175.119 de voturi?! Vă las pe dumneavoastră să vă bateți capul pentru a găsi răspunsul pertinent – nu demagog!

N.B. Reamintesc: Dacă vor veni la vot cei 8,5 milioane de români (din totalul de 18,3 milioane) care au participat la alegerile locale din 2016, pragul electoral de 5% va însemna circa 425.000 de voturi iar 10% – aproximativ 850.000 de „semnături”. Nu vi se pare că undeva tronează o minciună?!

Spre comparație, ANR, un partid umflat cu pompa de liderul său Marian Munteanu (care nu și-a clarificat încă dosarul de Securitate la CNSAS) visează că va obține 8-12% la alegerile parlamentare.

Garnisit cu personalități ciudate (Coșea, Nastasiu, Robescu, Dumitrescu etc.) precum un ghiveci gătit pentru diabolici, acest partid condus de Munteanu se laudă că a strâns până acum mai mult decât dublul semnăturilor obținute de partidul lui Nicușor Dan (110.000, față de 45.000 ale USR).  Pe Dan îl cred, nu și pe Munteanu, amicul lui Măgureanu!

protest anti politruci
Tinerii vor să schimbe România

După cum ați observat, SECUNDA militează pentru exilarea la pensie a politicienilor cu state vechi. Evident, fără plata unor pensii speciale achitate de contribuabilii care, oricum, i-au tolerat nepermis de mult la putere pe acești politruci fără empatie față de români.

Personal nu am nimic cu cei doi lideri de partid, Nicușor Dan și Marian Munteanu. Dar nu pot să nu observ că una spun la televizor și alta este situația de pe teren. Și, mai ales, practică minciuna precum liderii de partid pe care îi acuză în public de denaturarea adevărului. E drept, “minciunelele” lor nu se compară cu grohăitul gros al denaturărilor rostite de dinozaurii politici.

Românii au înțeles că NU mai trebuie să le permită accesul la putere dinozaurilor politici. Alegătorii NU mai au NEVOIE de minciuni electorale, de manipulări prin sondaje. Actuala generație are NEVOIE de ADEVĂR așa cum a avut nevoie generația mea în ’89, când a schimbat regimul.

Politrucii și demagogia au otrăvit România vreme de 26 de ani. Acum este NEVOIE de ADEVĂR.

Iar Uniunea Salvați România a lui Nicușor Dan pare că poate duce această luptă politică. De aceea USR este acuzată cu vehemență, fără probe reale, că ar avea o alianță strategică cu Soroș – infamul imperialist maghiar!

nicusor dan semnaturi
Nicușor Dan la munca de jos

De aceea, SECUNDA își dorește ca USR a lui Nicușor Dan să strângă semnăturile necesare pentru a intra în lupta pentru Parlament. De ce? Pentru a vedea cu toții dacă românii au înțeles cu adevărat că este nevoie de o schimbare și de lepădarea de dinozaurii politici.

În schimb, NU același lucru se poate spune despre celălalt partid tânăr, Alianța Noastră România, patronat de Marian Munteanu – o asociație de nume izvorâtă dintr-un munte de neclarități!

Apropo! Vă mai amintiți cele două sloganuri comuniste “Noi muncim, noi nu gândim” și „Nu ne vindem țara!”, care au făcut atât de mult rău României? Cum cele două sloganuri nu mai pot fi repetate, s-a trecut la altele, pe același model: “Ești cu Soroș, ești trădător” sau “Nu ești cu noi, ești dușmanul României”. Care noi, care dușman, care trădător?!?

P.S. În episodul doi am să vă arăt cum se împarte cu adevărat Plăcinta România, precum și tendințele pentru viitoarele alegeri parlamentare din 11 decembrie – fără sondaje, doar bazându-mă pe cifre exacte. Căci, nu-i așa, oamenii sunt entități, nu procente!

(Va urma)

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version