Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței României la Comisia Europeană (CE), intră în concediu fără plată, pentru a putea participa la alegerile europarlamentare – prima pe lista comună a PSD-PNL.

Sursa foto Facebook

Ea a cerut concediu fără plată la două zile după ce PSD a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Lucian Romașcanu, decizia de a o plasa în fruntea listei de candidați: „Vestea bună este că avem un candidat care deschide lista de europarlamentare, pe doamna Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. Aici avem şi acordul coaliţiei şi acordul domniei sale de a candida”.

Criticile au curs valuri, iar AUR a protestat miercuri la sediul Reprezentanței CE de la București, prin vocea senatorului Claudiu Târziu i-a cerut demisia Ramonei Chiriac, pentru incompatibilitate:

„Doamna Ramona Chiriac are statut diplomatic în actuala sa calitate de șefă a Reprezentanței României la Comisia Europeană. Prin urmare, după ce a acceptat să deschidă lista de candidați la alegerile europene a noului partid unic PSD-PNL, Ramona Chiriac trebuie să demisioneze imediat din demnitatea de funcționar european din cauză că nu-și mai poate îndeplini atribuțiile cu imparțialitatea obligatorie respectivei funcții.

Nu pot să nu remarc faptul că noul partid unic PSD-PNL comite toate abuzurile posibile, forțează limitele tuturor regulilor și cutumelor democratice, prin vicierea, încă de la debutul competiției electorale, a caracterului liber și corect al alegerilor. Nu le este suficientă comasarea neconstituțională a scrutinelor europene cu localele, ci, iată, fără să le pese de nimic, pun pe liste demnitari incompatibili, care să le compenseze lipsa de candidați valoroși și credibili, în măsură să fi convins deja românii că le vor servi cu demnitate și verticalitate interesele în Parlamentul European.

Așadar, doamna Chiriac are obligația să renunțe de îndată la funcția pe care o deține. Nu poți să joci într-o echipă și să iei, în același timp, și salariu de arbitru al competiției în care te-ai înscris”.

Miercuri, reprezentanța CE a transmis următorul comunicat:

„Ca orice cetățean european, funcționarii și agenții temporari ai Comisiei Europene au dreptul de a candida în alegeri. Doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a comunicat deja decizia de a candida la alegerile pentru Parlamentul European către forurile ierarhice superioare și serviciile relevante ale Comisiei Europene.

În același timp, ținând cont de prevederile Regulamentului de stabilire a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunității Economice Europene și ai Comunității Europene a Energiei Atomice, dar și de procedurile interne ale Comisiei Europene, Ramona Chiriac a solicitat suspendarea din activitate prin aprobarea de concediu fără plată din motive personale cu caracter imperios, conform prevederilor articolului 17 ale sus numitului regulament”.

Mara Roman, șefa adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, va asigura continuitatea activității, se precizează în comunicat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version