Pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile președintelui Klaus Iohannis și ale liberalilor, în frunte cu lierul lor, Ludovic Orban, privind anticipatele. Dar după dou lunid e stare de urgență și una de stare de alertă, politicienii vorbesc tot mai des despre sctutin – și nu unul, că ambele ce ar fi trebuit să aibă loc în acest an.

Liderul PMP, Eugen Tomac, se declară „convins”, vineri, că alegerile locale, al căror termen este sfârșitul lunii iunie, vor avea loc pe 27 septembrie, după vacanța de vară, iar cele parlamentare vor fi pe 6 decembrie, atunci când li se încheie mandatele actualilor deputați și senatori.

Discipolul fostului președinte Traian Băsescu argumentează că „România are nevoie de o nouă administraţie şi un nou Legislativ stabil”.

„Alegerile locale trebuie să fie organizate cât mai curând şi sunt sigur că vor avea loc pe 27 septembrie, iar cele generale pe 6 decembrie. Dacă există un minimum ataşament faţă de democraţie, ar trebui ca toate partidele să accepte un asemenea calendar. România are nevoie de o nouă administraţie şi un nou Legislativ stabil, care să ia măsuri pentru a combate efectele draconice şi greu de estimat astăzi ale recesiunii prin care va trece România şi Uniunea Europeana”, a scris Tomac vineri, pe Facebook.

Preşedintele PMP spune că nu crede în curentul promovat de PSD şi alţi politicieni de a amâna toate alegerile pentru anul viitor.

„Există un curent promovat de către PSD şi alţi politicieni de a amâna toate alegerile pentru anul viitor, sub pretextul că trebuie să evităm expunerea cetăţenilor în faţa ameninţărilor generate de coronavirus. Pretextul nu cred că este sincer, PSD urmărind acest obiectiv pentru cu totul alte calcule. Vrea ca actualul Guvern să rămână la Palatul Victoria şi peste iarnă, sperând că se va eroda şi mai mult şi că Stânga înfometată va culege roadele nemulţumirii”, susţine Tomac. 

Cu ochii pe sondaje, aliații lui Orban, dar și cei din majoritatea parlamentară PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR vorbesc tot mai des despre cele două runde de scrutin din acest an.

Victor Ponta, de la ProRomânia, „vede” localele în toamnă.

PSD ia în calcul organizarea ambelor scrutinuri în primăvara anului viitor, invocând un al doilkea val al pandemiei de coronavirus în octombrie.

UDMR a depus un proiect de modificare a mandatelor aleșilor, astfel încât atât primarii, președinții de consilii județene și consilierii, cât și parlamentarii să aibă mandatul de 5 ani, în loc de 4 ani. Numai că pentru aceasta trebuie modificată constituția, care prevede clar mandatul de 4 ani. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version