Comisia specială privind Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a aprobat vineri un nou amendament scandalos: Preşedintele României nu mai poate refuza numirea membrilor din conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Este o nouă restrângere a atribuţiilor preşedintelui în privinţa numirilor din Justiţie, după ce joi, la propunerea UNJR, Statutul procurorilor şi judecătorilor a fost modificat astfel încât șeful statului nu va mai putea refuza motivat, o dată, numirea judecătorilor şi procurorilor.

De data aceasta, amendamentul a fost propus de Victor Alistar, reprezentantul votat de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea solietății civile. Amendamentul a fost preluat de PSD-ALDE.

În prezent, legislaţia prevede că „Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului”.

PNL şi USR au propus rămânerea în vigoare a formei actuale.

Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, în şedinţa comisiei de vineri, că partidul nu vrea să elimine posibilitatea preşedintelui de a refuza o propunere.

„Vorbim de două funcţii foarte importante: şeful statului şi şeful Curţii Supreme. Nu putem să eliminăm şeful statului din acest act care ţine şi de funcţionalitatea statului. Noi respingem ideea de a forţa mâna preşedintelui, eliminându-i posibilitatea de a refuza o propunere. Dorim şi propunem să rămână textul aşa cum este”, a spus Predoiu.

Pe de altă parte, comisia lui Iordache a aprobat următorul amendament propus de Guvernul Tudose:

 „(3) Pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani în funcţia de judecător la curtea de apel, au obţinut calificativul „foarte bine” la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime efectivă în funcţia de judecător de cel puţin 18 ani”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version