Banca Naţională a României a fost una dintre cele mai protejate instituţii de la noi, însă ultima boacănă s-ar putea să-i coste scump pe şefii BNR.

BNR Mugur isarescu

Pentru că Mugur Isărescu şi subalternii lui au decis să lanseze o monedă omagială dedicată fostului guvernator al BNR, Mihail Manoilescu.

Demersul ridică multe semne de întrebare, iar reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti chiar au transmis un mesaj prin care îi urechează serios pe şefii BNR.

“Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări. În timp ce Ambasada SUA recunoaşte dreptul României de a sărbători tradiţiile instituţiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie şi care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituţional democratic al României, promovării statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale omului”, a fost mesajul transmis de şefii ambasadei SUA.

Mihail Manoilescu a trăit în perioada 1891-1950 fiind, printre altele, ministru al Afacerilor Externe şi unul dintre primii promotori ai corporatismului, gândirea sa economică fiind considerată una de real succes în special în America de Sud.

Manoilescu a fost încarcerat de mai multe ori, spre sfârşitul şi după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. De altfel, el şi-a pierdut viaţa în închisoarea de la Sighet, în 1950, după ce s-a ales cu boli grave de pe urma perioadelor petrecute la Jilava şi la Ocnele Mari.

A fost îngropat într-o groapă comună, iar în 1952, la doi ani după moartea sa, a fost condamnat la 15 ani de închisoare în absenţă, toate proprietăţile lui fiind revendicate de stat.

Familia lui a fost înştiinţată în mod oficial de moartea sa abia în 1958.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version