Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Amendamente la proiectul Guvernului de eliminare a pensiilor speciale, admise de comisii în Senat. Urmează votul în plen

Comisiile de specialitate reunite ale Senatului (de Apărare, de Muncă și Juridică) au admis amendamente și au dat raport favorabil, marţi, proiectului de lege primit de la Guvernul Ciucă pentru eliminarea pensiilor speciale (așa-numite „de serviciu”).

Pe scurt, pensiile speciale nu vor mai putea fi cumulate și nici mai mari ca salariul, urmând a fi chiar impozitate – deși o altă lege ce prevedea impozitarea, în timpul Guvernului Orban, a picat la Curtea Constituțională.

Majoritatea voturilor exprimate au fost „pentru”,dar s-au înregistrat şi 9 voturi împotrivă şi abţineri.

Senatorii AUR s-au abţinut de la vot.

Proiectul va primi votul în plenul Senatului miercuri, deoarece se află în mare întârziere, termenul de adoptare tacită fiind 31 martie. 

Printre modificări se numără indexarea cu indicele de inflație a pensiilor speciale aflate în plată și cele viitoare, la fel ca în cazul tuturor românilor, și nu în funcție de majorarea salarială din sistem.

Senatorii au eliminat amendamentul care permitea şefilor ÎCCJ, Parchetului de pe lângă ÎCCJ, DIICOT, DNA, precum şi membrilor aleşi ai CSM să beneficieze de pensia de serviciu după expirarea unui mandat întreg.

De asemenea, nu se va mai permite cumulul a două pensii speciale – de exemplu, dacă un magistrat a ajuns parlamentar și, în momentul de față poate să obțină două pensii speciale, acest lucru ar putea să nu mai fie permis.

Concret, „persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea”.

O altă prevedere ar fi aceea că magistrații trebuie să aibă o vechime de cel puțin 25 de ani pentru a obține o pensie specială.

De asemenea, s-a introdus impozitarea progresivă a pensiilor speciale, iar valoarea acestora ar urma să nu mai depășească veniturile obținute în perioada de activitate.

Un alt amendament se referă la reţinerea impozitului din venitul de pensii, respectiv a aplicării unei cote de impunere de 15% pentru „ce excede aplicării principiului contributivităţii”.

„Pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%”, potrivit textului adoptat.

În ceea ce privește pensiile personalului din Armată, Poliție și Serviciile de informații, acolo s-a decis eliminarea a cinci sporuri permanente din baza de calcul.

„Sunt acele amendamente pe care colegii mei le-au adus în coaliție, au fost agreate și au fost înaintate către Senat”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Senatorii şi-au mai însuşit un amendament ce vizează eliminarea unor sporuri din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, printre acestea numărându-se diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare sau transfer, compensaţiile lunare pentru chirie sau valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană.

„Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie”.

O altă modificare la proiectul de act normativ vizează acordarea pensiilor de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, în cazul personalului din MAE.

„Persoanele pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie. În acest caz, pensia de serviciu reprezintă 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei, similare în plată, corespunzătoare funcţiei de execuţie deţinute de aceştia anterior încetării activităţii în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la care se adaugă 65% din media tuturor indemnizaţiilor şi sporurilor permanente, stabilite în favoarea beneficiarului în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legislaţia privind salarizarea specifică în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele cărora le-au încetat raporturile juridice de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe din motive neimputabile”, potrivit textului admis.

Un alt amendament vizează plafonarea venitului din pensie la venitul avut în perioada de activitate.

„Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu”, prevede amendamentul.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv