Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, nu se lasă intimidat de eșuarea negocierilor cu PNL pentru noua majoritate parlamentară.

Luni, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, Barna a declarat că i-a transmis acestuia propunerea USR PLUS ca premier să fie Dacian Cioloș, liberalii doresc șefia Camerei Deputaților.

La rândul său, celălalt copreședinte al USR PLUS, Dacian Cioloș. a spus : „Nu vrem nici o formulă în care PSD să fie implicat pe față sau pe sub masă, nici în guvern și nici în Parlament”.

Principalele declarații:

Dan Barna:

„Am transmis un mesaj prin care ne-am arătat disponibilitatea de a intra într-o coaliție. Suntem foarte optimiști că vom ajunge la o soluție, vom avea o coaliție de centru-dreapta nu pentru un an, ci cu potențial de a guverna România 4 ani.

Am prezentat propunerea USR PLUS de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Cioloș este propunerea USR PLUS pentru premier dacă PNL va opta pentru președinția Camerei Deputaților.

Poziția președintelui a fost că își dorește ca această coaliție să se realizeze. USR PLUS e gata să continue discuțiile și să găsim soluțiile”.

Dacian Cioloș:

„Întăresc ideea că USR PLUS vrea o coaliție de centru dreapta cu un mandat de 4 ani. Noi am insistat să începem discuțiile și pe programul de guvernare, și pe construcția coaliției.

Nu vrem nici o formulă în care PSD să fie implicat pe față sau pe sub masă, nici în guvern și nici în Parlament. Acesta e motivul pentru care mergem deschiși la discuții. Soluția nu e echilibrată când totul se duce doar într-o parte.

Noi avem opțiune și pentru premier, și pentru președintele Camerei Deputaților, pentru că, să fim serioși, majoritățile se construiesc și se deconstruiesc în Camera Deputaților.

Îmi pare rău că nu există interes despre programul de guvernare, ci mai mult despre împărțirea funcțiilor. Vom ajunge la o soluție prin negocieri pe care nu le vom purta în fața microfoanelor.

Între premier și Camera Deputaților e important să existe un echilibru. Există soluții dacă există deschidere. Noi ne dorim să lucrăm cu formule deschise pe masă și mai puțin cu ultimatumuri pe masă”.

Dan Barna: 

„Președintele a rezonat cu punctul de vedere că nu se poate pune problema unui acord în care o parte se tranșează prin vot în Parlament și altă parte prin negocieri.

Președintele ne-a spus că lucrurile trebuie discutate în cadrul coaliției și așteaptă să vadă soluțiile propuse.

Am fost expliciți spunând că propunerea de premier Dacian Cioloș e serioasă, cu Cioloș premier și Ludovic Orban președinte de Camera Deputaților”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version