Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinții Alianței 2020 USR PLUS îi pregătesc o surpriză candidatului PNL la alegerile prezidențiale din toamnă, Klaus Iohannis, care va avea un adversar chiar din Opoziție.

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că USR și PLUS vor merge, cel mai probabil, cu un tandem la alegerile din toamnă: candidat la prezidențiale – premier.

Întrebat luni seară, la Marius Tuca Show, dacă va fi candidat la prezidențiale, Dan Barna a spus: “Nu pot să confirm acest lucru. Eu confirm faptul cert că Alianța USR PLUS va avea un candidat la alegerile prezidențiale. Am spus de când am fost ales președinte USR că USR va avea candidați la toate ciclurile electorale”.

El a nuanțat, apoi: “Sunt niște decizii pe care o să le iau împreună cu colegii mei. Mai sunt nuanțe importante. Pentru mine proiectul personal e ca USR să se stabilizeze în poziția de partid consistent care va trăi pe termen lung în România. (…) Opțiunea la care vom ajunge mi-o voi asuma. Dacă vom decide că cea mai bună opțiune e Dacian Cioloș o voi susține”, a spus Dan Barna.

Liderul USR a insistat că “discutăm foarte pragmatic și responsabil”. “Luăm în calcul un tandem. Un partid să dea candidatul la prezidențiale, celălalt candidatul pentru premier. (…) Suntem două echipe care stau de vorbă și sunt conduse de mine și de Dacian. În cele din urmă, asumarea unei candidaturi la prezidențiale e profund individuală, dar asta am făcut azi: am pus pe foaie, plusuri și minusuri. Niciunul nu a cerut candidatură în mod expres. Analizăm plusurile și minusurile fiecăruia”, a mai spus Barna.

El nu a exclus nici candidatura unei alte persoane, din USR sau PLUS, care să fie preferată de ambele formațiuni. Amintim că Barna i-a propus fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, să candideze la prezidențiale susținută de USR, dar aceasta a declarat că nu se gândește încă să intre în politică. Kovesi candidează pentru funcția de procuror-șef al Parchetului Eurpean.

Iohannis: “E și firesc”

Dan Barna a precizat că l-a anunțat deja pe Klaus Iohannis că USR va avea candidat propriu: “În cele câteva interacțiuni pe care le-am avut de când sunt în politic, e, surprinzător, un om cu simțul umorului, deși nu pare. La ultima întâlnire, când i-am spus că vom avea candidat, mi-a zis: “E și firesc”. E un om care s-a luptat să apere societatea. E un om care a rămas consecvent pe niște principii și valori”.

“Nu i-am spus dlui Iohannis că nu îl mai susținem, ci că vom avea candidat propriu. Dl Iohannis ne-a spus “Și normal, v-a susținut trei sferturi din România”. Se referea strict la asta cu candidatura la prezidențiale. Așa istoric nu există nimic. Dacă aici (faptul că suntem ambii din Sibiu – n.r.) ar trebui să înțeleg ceva, nu mă prind. Relația mea cu dl Iohannis este foarte deschisă și onestă”, a insistat liderul USR. 

Tot luni seară, Dacian Cioloș, liderul PLUS, a anunțat că, mai mult ca sigur, candidatul Alianței 2020 USR PLUS la Președinție va fi unul dintre cei doi lideri: „Unul dintre noi o să candideze cu siguranță. Vom face echipă oricum, în orice formă ar fi candidatura”.

USR PLUS, la diferență infimă de PSD

Amintim că Alianța 2020 USR PLUS a obținut 22,36% din voturile electoratului la alegerile europarlamentare din 26 mai, astfel că are 8 europarlamentari, la fel ca PSD, față de care o desparte o diferență minusculă, partidul lui Dragnea obținând 22,51% din voturi. PNL are 10 europarlamentari, după 27% din voturi.

Iată rezultatele finale:

1. PNL – 27% – 2.448.355 voturi

2. PSD – 22,51% – 2.040.682 voturi

3. USR-PLUS – 22,36% – 2.027.032 voturi
 
4. ProRomânia – 6,55%
 
5. PMP – 5,66%
 
6. UDMR – 5,44%
 
Însă USR PLUSa luat în Diaspora 43,88% din voturi, declasând PNL, care a ajuns pe locul doi, la diferență mare, obținând numai 26,79%.
Rezultate FINALE la europarlamentare: Alianța USR PLUS, la diferență infimă de PSD
USR – care este partid parlamentar, spre deosebire de PLUS – este atacat în prezent de PNL și ironizat de PSD, după ce Barna a anunțat că nu vrea să intre la guvernare acum, deși va susține moțiunea de cenzură a PNL, ci abia după viitoarele alegeri parlamentare, din decembrie 2020.  
 
De altfel, moțiunea de cenzură are slabe șanse de succes, deoarece
majoritatea PSD-ALDE funcționează bine în Parlament, potrivit ultimului vot important – cel pentreu noul președinte al Camerei Deputaților. Asftel, în locul lui Liviu Dragnea, care a mers la pușcărie, a fost votat Marcel Ciolacu (PSD). 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version