Liderul Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, i-a amintit, miercuri, premierului Ludovic Orban că parlamentarii PNL au votat alături de PSD pensiile speciale, Codul administrativ și „toate acele uselismele care sufocă România”.

Reacția lui Barna a venit în replică la declarația lui Orban potrivit căreia parlamentarii USR că l-au votat, marți, pe Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Zegrean a primit doar 41 de voturi din cele 113 ale PNL, dar Orban acuză USR că l-a votat pe Florin Iordache

„După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile lui Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedintele Consiliului Legislativ asta este concluzia care se poate trage. Toate voturile pe care le-a obţinut domnul Zegrean sunt voturile PNL. (…) Cum au votat ceilalţi, se poate vedea pe voturi”, a afirmat Ludovic Orban.

Însă cifrele îl contrazic pe Orban. Potrivit site-ul Parlamentului, Grupul parlamentar al PNL are 82 de membri la Camera Deputaților și 31 de membri la Senat, în timp ce USR are doar 24 de membri la Cameră și 13 la Senat.

Iată replica lui Barna:

„Am văzut declarația premierului din această dimineață. Premierul României pare un om cu simțul umorului, pentru că în condițiile în care PNL a fost alături de PSD și la pensiile speciale, și la Codul administrativ, și la toate acele uselismele care sufocă România, să spui că USR vreodată ar vota cu Florin Iordache este cel puțin o glumă hazlie și nimic mai mult. Acuzația este un ridicolă. Au fost 20 sau 21 de colegi de la USR la vot. Votul nostru a fost foarte clar pentru domnul Zegrean pentru președinția Consiliului și pentru colegul nostru Eduard Dîrcă la secția specială. Acuzația este una ridicolă.

Înțeleg disperarea de campanie electorală, dar nu cred că este vreun român în această țară care să creadă pe bune că vreodată USR care a luptat în Parlament, care a dus mesajele și toată revolta cetățenilor și care cu adevărat ne-am luptat cu PSD în fiecare zi a mandatului nostru, am vota vreodată sau vreunul dintre noi ar vota vreodată cu Florin Iordache. (…) Numirea lui Florin Iordache este o rușine și o palmă pentru statul român, este un lucru care arată cât de jos este de fapt actuala majoritate parlamentară. Nu vorbesc doar de PSD, pentru că acele voturi nu au venit niciunul de la USR, dar arată că suntem în logica unui troc și de aceea este nevoie de alți oameni în Parlament și ca parlamentarii USR PLUS că fie în viitoarea majoritate parlamentară într-un număr semnificativ..

Acuzele apar pentru că suntem într-o logică electorală. Faptul că o parte și din cei din PNL a votat cu Florin Iordache, că altfel nu aveau cum să iasă cifrele, ține de acel uselism care există în Parlament și pe care l-am văzut la pensiile speciale, al Codul administrativ. Hai să nu ne mai ascundem după deget, să ne prostim în glumițe”.

Ulterior, Barna a anunţat că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituţională pentru invalidarea numirilor făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.


„Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute în Parlamentul actual cu 233 de voturi cel puţin”, a scris liderul USR, miercuri, pe Facebook.

El susţine că, în urmă cu o zi, „USR a propus PNL boicotarea şedinţei pentru a bloca” numirea lui Florin Iordache în calitate de preşedinte al Consiliului Legislativ, înscă liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, „a respins propunerea şi s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari” la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean.

„Au venit doar 36. Dintre care opt foşti traseişti PSD – ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputaţi), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoş (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache”, a precizat Barna.

El a reamintit că USR a anunţat depunerea unui proiect de lege pentru limitarea mandatelor la Consiliul Legislativ, precum şi o procedură de revocare.

„Ca şi în alte situaţii în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne aşteptăm ca toţi deputaţii şi senatorii cu un minim de decenţă să se alăture acestui demers. Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile şi colaboratorii lui făţişi sau ascunşi. Nimic nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat şi hotărât al pesedismului în toate formele lui şi aşa rămânem”, a mai scris Dan Barna. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version