Fostul președinte Traian Băsescu a explicat luni seară de ce premierul Viorica Dăncilă a ajuns să-i tragă țeapă președinteleui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Aeroportul Băneasa.

Citește și… Gafa gafelor: Dăncilă i-a tras țeapă lui Juncker la aeroport!

“SPP cu certitudine a ştiut ora exactă la care soseşte avionul. Dacă doamna Dăncila nu a avut SPP şi a avut Jandarmeria… Sunt convins că biata Jandarmerie nu a ştiut să sune nici măcar la ROMATSA. Dacă Dăncilă avea protecţie SPP, ţinea avionul în aer până ajungea ea la aeroport”, a spus, la TVR, fostul şef al statului.

“E o chestiune consistentă de nefuncționare a statului. Nu poți să înlocuiești structuri specializate cu structuri care știu să se bată, să dea cu gaze…”, a continuat Băsescu.

“Povestea cu SPP e una infinit mai complicată decât se vede. SPP nu înseamnă ofiţerul care stă lânga demnitar. SPP e o maşinărie. Vă dau un exemplu, dacă trebuie să sosească un demnitar la Otopeni, SPP este înainte cu două ore la aeroport. SPP-ului i se subordonează toate instituțiile statului atunci când execută o misiune. Deci să ne înțelegem foarte bine: SRI, Direcția de Informații a Armatei, Ministerul de Interne cu (serviciile de) Informații pe care le au și, gata de intervenție, toate structurile de forță  şi toate structurile de forţă. SPP nu e o cămasă pe care să o dai jos şi să îmbraci cămasa Jandarmeriei. Niciun demnitar din lumea asta, serviciul de protocol al niciunui demnitar nu va contacta Jandarmeria Română când vine în România. Este contactat SPP din România pentru protecţie, indiferent dacă e vorba de preşedintele Statelor Unite, Juncker sau preşedintele Republicii Moldova. Structura asta care e relativ mică, are însă are autoritate totală pe misiuni”, a mai spus Băsescu. 

El a explicat întreaga procedură: “Protocolul Comisiei Europene a informat protocolul Guvernului, protocolul Președinției, despre sosire – ora sosirii. Se întâmplă că drumul de la Bruxelles la București este cu 20 de minute mai scurt decât cel de la București la Bruxelles. Categoric SPP-ul a știut, a știut ora la care sosește. Dar stăpânul SPP-ului este demnitarul pe care îl are în protecție. Presupun că Jandarmeria, care avea misiunea s-o ducă pe doamna Dăncilă, trebuia să informeze SPP-ul asupra întârzierii doamnei Dăncilă. Pe de altă parte, și dacă întâlnirea era cu președintele României, dacă demnitarul pe care grupul respectiv de la SPP îl are în protecție spune “Plecăm!”, pleacă. Nu stă. Demnitarul este stăpânul.

Fostul președinte consideră că întâmplarea cu premierul Viorica Dăncilă şi “modul expeditiv” cu care a tratat-o Juncker “este expresia respectului pentru actualul Guvern”.

”Este jenant. Echivalentul lui Jean-Claude Juncker în România este premierul. Nu prea se cade să te aştepte premierul la aeroport. Dl. Juncker trebuia să facă o vizită la Palatul Victoria într-o întâlnire nu de un sfert de oră, ci de jumătate de oră – standardul optim -, dar foarte probabil că scrisoarea idioată pe care a trimis-o cu “lovitura de stat din România” l-a făcut pe Juncker să nu mai aibă niciun fel de respect pentru premierul României. Așa ceva se practică atunci când un înalt demnitar se află într-o călătorie lungă și face o escală. Întâmplarea cu doamna Dăncilă și modul expeditiv în care a tratat-o Jean-Claude Juncker este expresia respectului pe care îl au pentru actualul guvern, nu pentru România”, a conchis Traian Băsescu. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version