Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, încă speră ca numele său să rămână în istorie prin realizarea unirii dintre ţara noastră şi Republica Moldova.

Astfel, Băsescu îşi continuă încercările de a apropia cele două părţi. Marţi, fostul preşedinte al României a avut o întâlnire cu parlamentari moldoveni.

Iar fostul şef de stat a precizat că “pentru ca Republica Moldova să iasă din zona gri, singura ei soluţie demnă de luat în seamă este unirea cu România”.

Băsescu se aşteaptă ca “Republica Moldova să treacă prin momente grele, după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană” şi anunţă că “Moldova va trece printr-o perioadă asemănătoare celei prin care a trecut România în 1996, când industrii întregi au fost pulverizate din competiţii, după ce am semnat şi noi un acord cu UE”.

Scenariul imaginat de fostul preşedinte al României arată astfel: “Şansa Republicii Moldova este că nu are atâta industrie cât avea România. Deci, în zona industrială nu va fi lovită. Dar în agricultură, cum stă în competiţie un fermier din Republica Moldova cu unul care creşte vaci pentru carne? Cu un fermier din România? Nu mai vorbim cu unul din Franţa sau Olanda. În România, subvenţia de la UE este 520 de euro pe cap de animal primită de la UE în plic. Are 100 de animale, ori 120, primeşti banii de la Ministerul Agriculturii pentru subvenţii. Pui grâu, foarte bine, ai 170 de euro subvenţie la fiecare hectar. Construieşti solarii să asiguri roşii şi ardei graşi şi catraveţi pe timpul iernii, foarte bine, ai subvenţii 3.000 de euro la hectarul de solar”.

Aceste constatări vin din experienţa mea ca preşedinte, perioadă în care, trimestrial, participam la şedinţele Consiliului European şi ştiam care e abordarea acolo.

Astfel, pentru ieşirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie acţiune politică, trebuie luată în considerare varianta reîntregirii ţării, reunificării cu Romania, strict pe linia actului final de la Helsinki din 1975.

În articolul 1 se precizează foarte clar cum se pot şi cum nu se pot modifica frontierele în Europa. Se pot prin decizii politice şi negociere, şi asta s-a întâmplat cu Germania, asta s-a întâmplat cu Cehoslovacia, cu Croaţia, care a cedat coridor de acces Sloveniei la Marea Adriatică, cu balticii care au redevenit independenţi, etc.”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version