Nici nu a fost bine aprobată, că OUG privind interceptările ridică semne de întrebare la capitolul constituționalitate: fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că două articole din legea fundamentală sunt încălcate, astfel că ”avocaţii, în procesele penale, vor exploata la sînge” acest lucru.

basescu 2

”Oare este constituţională OUG cu privire la partajarea utilizării Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor? Eu citesc din Constituţia României.

La Capitolul II – Drepturi şi libertăţi fundamentale

Art. 28 – Secretul scrisorilor, al telegramelor, al trimiterilor poştale, al CONVORBIRILOR TELEFONICE şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

La capitolul IV – Raporturile Parlamentului cu Guvernul

Art. 115 – Ordonanțele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul…….DREPTURILE, LIBERTĂŢILE şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”, scrie Băsescu duminică pe Facebook.

”Eu cred că avocaţii, în procesele penale, vor exploata la sînge cele două articole din Constituţie şi foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis şi Cioloş prin avizarea în CSAT, respectiv aprobarea în Guvern, vor fi majore”, adaugă el.

”Un ghiveci al ambiţiilor”

Într-o altă postare, Băsescu scrie, sămbătă, că OUG privind interceptările este ”un ghiveci al ambiţiilor”.

”Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a devenit un ghiveci de ambiţii al şefilor instituţiilor de forţă ale statului. Toţi vor vă dobîndească puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică. Parchetul General, DIICOT, DNA, Poliţia, SIE şi SRI vor opera fiecare independent şi secret, platforma de interceptare a comunicaţiilor, operată pînă în prezent numai de SRI. Nu va funcţiona, iar dacă asta s-a vrut, s-a reuşit. Se va constata acest lucru cînd se vor face regulamentele şi protocoalele de partajare a utilizării platformei. Mai mult, în practică adesea se va constata că şi unii, şi alţii au în supraveghere aceleaşi persoane, iar regulamentele, crearea de specialişti pentru operare va lua timp, lucru pe care avocaţii îl vor exploata nemilos în instanţe”, este de părere fostul șef al statului.

”Soluţia corectă: Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, independent”

Traian Băsescu consideră că ”soluţia corectă este ca Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să devină o unitate independentă, condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM, care prestează servicii pentru toate instituţiile cu drept de anchetă penală sau responsabile de securitatea naţională”.

El susține că ”tot personalul care deserveşte platforma (operare, întreţinere şi securitate tehnică) trebuie trecut în rezervă iar oamenii reangajaţi ca funcţionari publici cu statut special, pentru a nu pierde la salariu”.

”Şi, în sfîrşit, un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare şi acces la platformă, ţinînd cont şi de urgenţele care pot să apară pe securitate naţională. Această soluţie era rapidă şi garanta deplină continuitate în procedurile penale”, opinează fostul președinte.

”Un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare”

Băsescu cere Parlamentului să găsească urgent ”o soluție corectă”, deoarece ”prin soluţia adoptată de Guvern şi CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicaţiilor de către o singură instituţie, SRI, la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare”.

”Pînă la urmă, în loc să fie servit interesul naţional, prin soluţia adoptată au fost servite ambiţiile şi interesele şefilor instituţiilor de forţă. Iar dacă Preşedintele şi Premierul nu au fost în măsură să găsească soluţia corectă, este obligaţia Parlamentului s-o facă urgent”, conchide el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version