Zeci de tineri din Moldova au venit în România, în baza programului “Cunoaşte-ţi ţara”, program prin care Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, vrea ca tot mai mulţi cetăţeni moldoveni să cunoască viaţa din România şi să se obişnuiască cu obiceiurile de aici.

basescu

Programul face parte dintr-un amplu demers al lui Băsescu, politician care şi-a dorit, în cele două mandate de preşedinte, să-şi lege numele de o eventuală unire a României cu Republica Moldova.

Nu i-a ieşit pasienţa în cei 10 ani în care a condus ţara, dar Băsescu nu dezarmează. El şi soţia sa, Maria, şi-au luat cetăţenie moldovenească şi pun la cale tot felul de acţiuni prin care să întărească relaţiile dintre cele două state.

Chiar vineri, când a luat cuvântul în faţa oaspeţilor din Republica Moldova, fostul preşedinte al României a precizat că “eu mă simt cetățean al Republicii Moldova în egală măsură cu sentimentul pe care-l am că sunt cetățean al României”.

Ba chiar fostul preşedinte al României forţează un pic nota şi spune că “cele două ţări nu pot avea un viitor decât împreună. Eu, după cum știți, sunt un unionist, oricât se supără unii sau alții, din țară sau din afara țării, n-am pregetat niciodată să spun că viitorul celor două țări românești este împreună. Pentru mine, orice întâlnire cu dumneavoastră nu este un prilej de a face propagandă unui proces de unificare, ci este un prilej de a vă spune că eu mă simt cetățean al Republicii Moldova în egală măsură cu sentimentul pe care-l am că sunt cetățean al României, pentru că acolo trăiesc români. Au decis alții să nu trăim împreună, dar nu ne poate opri nimeni să nu corectăm erorile istoriei. Așa cum a putut Germania, trebuie să putem și noi, la un moment dat”.

Băsescu atrage atenţia că “România nu face o favoare Republicii Moldova dacă îşi doreşte unirea. Şi România are nevoie de Republica Moldova, aşa cum şi Republica Moldova are nevoie de România. Este o soluţie care rezolvă problemele ambelor ţări. Ca să nu mai zic că potenţialul agricol uriaş al Republicii Moldova, alăturat celui existent în România ar transforma ţara în a treia forţă agricolă a Europei”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version