Numai circa 3.000 de români care trăiesc și muncesc în străinătate s-au înscris în Registrul Electoral iar aceasta însemană că mare preț pe votul lor nu poate pune niciun candidat la alegerile parlamentare din decembrie.

alegeri, vot

Mai întâi, fostul președinte Traian Băsescu a cerut duminică, într-o postare pe Facebook: “Guvernanţi, preveniţi un dezastru la legislative!”

“Este evident că legea votului prin corespondenţă va fi un mare eşec. Românii din străinătate nu se înscriu pe listele electorale. Am discutat cu mulţi dintre cei care lucrează în străinătate şi explicaţia lor este simplă: pe de o parte, neîncrederea în sistemul propus, iar, pe de altă parte, teama că, declarându-şi datele de rezidenţă, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine ştie ce taxe pe venit din partea Statului Român. În plus, sunt destui care lucrează la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot. În concluzie, sistemul nu va funcţiona, iar responsabilitatea politică se va sparge în capul celor care au promis votul prin corespondenţă”, scrie Băsescu.

Soluția clasică

El consideră că “soluţia pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasică, şi anume stabilirea a circa 1.500 – 2.000 de secţii de votare”.

“La MAE, există informaţia legată de toate comunităţile româneşti din UE. La nevoie, printr-o simplă corespondenţă cu celelalte state membre, informaţia poate fi adusă la zi. Pentru a nu crea controverse, şi legea votului prin corespondenţă trebuie să rămână în vigoare, dîndu-se şansa opţiunii modalităţii de vot, iar Autoritatea Electorală Permanentă să verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme”, adaugă Băsescu.

El avertizează că “altfel, pe bună dreptate, românii din diaspora vor considera că Statul Român le-a îngrădit dreptul la vot”. Repetarea dezastrului democratic şi mediatic din 2014 trebuie prevenit. Măsurile trebuie luate repede”, încheie Băsesdcu postarea.

Rezoluție PNL

La o zi după postarrea lui Băsescu, PNL a adoptat, luni, o rezoluţie prin care cere Guvernului “adoptarea şi publicarea în cel mai scurt timp” a unei Ordonanţe de Urgenţă pentru ”modificarea Legii 208 din 2015 privind alegerile parlamentare, astfel încât, pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, Ministerul Afacerilor Externe să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014, ţinând cont de dimensiunea comunităţilor româneşti”.

PNL vrea ca textul OUG să prevădă şi modificarea Legii 288 din 2015 privind votul prin corespondenţă, astfel încât atât orice procedură de înregistrare, cât şi orice fel de cerere sau solicitare să poată fi transmisă prin poşta electronică.

Liberalii solicită şi ca ”reglementările cu privire la secţiile de votare din străinătate, în situaţia secţiilor constituite la solicitarea a cel puţin 100 de alegători, să prevadă dreptul de vot la secţia respectivă a tuturor cetăţenilor români cu domiciliul în localitatea sau grupul de localităţi arondate acelei secţii, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secţiei”.

Promovare la TVR

Totodată, PNL cere TVR să promoveze campania privind votul românilor din străinătate, prin includerea spotului informativ MAE şi în jurnalele de ştiri.

Numai 3.090 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral, 2.371 dintre ei menţionând opţiunea pentru votul prin corespondenţă iar 719 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

Cioloș a cerut “un set de măsuri”

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut, săptămâna trecută, ministrului delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să vină cât mai repede cu un set de măsuri pentru votul din diaspora, declarându-se îngrijorat de numărul foarte mic al românilor înscriși în Registrul Electoral.

Alegerile parlamentare, care vor avea loc, cel mai probabil, în decembrie, sunt primele la care va putea fi folosit votul prin corespondeţă. Acest tip de vot nu a fost însă reglementat şi pentru scrutinul prezidenţial, pe motiv că legea pentru alegerea preşedintelui va fi modificată de viitorul Parlament.

Miza la parlamentare este neînsemnată, în condiţiile în care numărul de parlamentari de diaspora a rămas la fel de mic ca în actuala legislatură-4 deputaţi şi 2 senatori.

Însă în funcție de rezultat, votul prin corespondență va fi utilizat și la alegerile prezidențiale din 2019.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version