Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate ieșirile publice, după ce a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Petre Roman și Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Băsescu: Toată lumea vrea să acopere lipsa de informație precisă dată de SRI despre Hexi Pharma

“După mine, s-a produs o panică nepermis de mare întreținută și de secretomania SRI, și de secretomania domnului președinte și de declarațiile eliptice ale domnului prim-ministru. Părerea mea este că toată lumea vrea să acopere lipsa de informație precisă dată de SRI”, a opinat Traian Băsescu, invitat vineri seară la România Tv.

basescu 8

Fostul președinte insistă în continuare că SRI ar trebui să facă publice informările privind firma care a vândut dezinfectanți diluați pentru spitale.

El a explicat că legea secretului de stat prevede că atunci când este vorba de interesul public se interzice clasificarea informațiilor.

“Ce este nepermis? atitudinea SRI, secretomania într-o astfel de situație. În primul rând în strategia națională de apărare 2010 – 2014 este notat precis la vulnerabilități scăderea calității serviciilor publice de sănătate. Articolul 34 din Constituție scrie că cetățenilor români le este garantat dreptul la sănătate. Ori SRI are o direcție de apărare a Constituției. Mai avem legea secretului de stat mult invocată, (…) care prevede că se interzice clasificarea ca secret de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcării legii, erorilor administrative, limitării accesului la informații de interes public, restrângerea ilegală a exercitării unor drepturi ale persoanelor. Deci, când este vorba de interes public, se interzice clasificarea, deci SRI are obligația să facă publice acele informări în care a spus: firma Hexi Pharma diluează dezinfectanții”, a precizat Băsescu.

“SRI ascunde faptul că nu a trimis informările”

Fostul șef al statului a mai spus că SRI ascunde faptul că nu a trimis informările. “Cred că asta ne ascund. Eu în locul SRI aș asuma-o, sau dacă aș fi președinte aș cere SRI să-și asume acest lucru, cu o singură explicație: până la urmă nu avem 20 de milioane de ofițeri SRI să-i punem în spatele fiecăruia câte un ofițer”, a adăugat Băsescu.

În opinia sa, fără sprijinul unor instituții firma Hexi Pharma nu se putea dezvolta: “Nu spun neapărat că în spatele lor este un serviciu secret, dar, în mod categoric, dl Condrea nu putea să-și dezvolte firma atât de puternic cu marfă de slabă calitate, constatată și de medici, acum sunt declarații disparate. În opinia mea, în mod categoric, familia Condrea s-a învârtit într-un cerc care a avut un anturaj de ofițeri de securitate, mai târziu de ofițeri ai serviciilor moderne, dar nu servicii în spate. Ei au fost sprijiniți de unul sau altul, au avut poate oameni la vârful serviciilor, dar în orice caz nu au avut serviciul în spate, să spunem că SRI sau SIE au stabilit să promoveze această firmă. Au avut niște personaje care i-au susținut și din interiorul serviciilor și din zona administrativă a sănătății”.

Traian Băsescu a amintit din nou despre raportul comisiei prezidențiale din 2008, în care se precizează că anual mor 60.000 de oameni din cauza disfuncțiilor sistemului sanitar.

“Discutăm de o cifră recunoscută într-un document oficial al statului român, un raport al unei comisii prezidențiale care și acum este pe site-ul Președinției, un raport care a mers la Guvern, la ministrul sănătății, la toate structurile interesate, iar astăzi facem ochii mari că s-a dat o cifră pe o expertiză a Comisiei Europene că în România mor 57.000 de oameni anual cu zile datorită sistemului sanitar. (…) Este o mare umflătură să fie puse toate disfuncțiile sistemului sanitar în spatele Hexi Pharma. În mod categoric este dovedit că firma Hexi Pharma dilua dezinfectanții”, a spus fostul președinte.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv