UPDATE 11 mai: Banca Mondială (BM) desființează, în al doilea raport cerut de ministrul Muncii, Marius Budăi, vrăjelile livrate drept „măsuri”, de Coaliția PNL-PSD-UDMR, pentru reducerea cuantumului pensiilor speciale – pentru care beneficiarii acestora nu au contribuit la sistemul de pensii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat miercuri în plenul Senatului, la „Ora Guvernului”, întrebat despre blocarea proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale, că așteaptă noul raport pe care l-a cerut Băncii Mondiale, după cel primit, evident contra-cost (2 milioane de euro), la sfârșitul lunii aprilie, fără însă vreun efect asupra parcursului acestui demers legislativ pe care l-a blocat în Parlament.

Amintim că Senatul a aprobat, la finalul lunii martie, proiectul de lege privind „reformarea”, și nu eliminarea pensiilor speciale. Proiectul legislativ, primit încă de la sfârșitul anului trecut de la Guvernul ciucă, s-a blocat de atunci la Senatul condus de Alina Gorghiu (PNL), care nu l-a trimis la Camera Deputaților. 

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail i-a cerut explicaţii ministrului Budăi despre „cum va renegocia PNRR la Bruxelles, după ce, de mai bine de un an, se tot laudă că o va face, dar, de fapt, nu este în stare nici măcar să închidă un subiect clar, cum este cel al pensiilor speciale”.

Ministrul Muncii a amintit că au fost votate amendamente care au îmbunătăţit proiectul de lege primit de Senat din partea Guvernului.

„Proiectul de lege are avizul Consiliului Superior al Magistraturii, iar în continuare aşteptăm ca astăzi sau mâine să apară raportul Băncii Mondiale şi pe amendamentele pe care dvs. se pare că aţi uitat că le-aţi votat, la Senat”, i-a răspuns Budăi, de la tribună, liderului grupului USR din Senat, Radu Mihail.

Acum, Budăi susține că au fost organizate mai multe întâlniri, dezbateri cu serviciile tehnice ale Comisiei Europene, dar şi cu cei interesaţi, cu toate ministerele de linie care au în coordonare indemnizaţii şi legi stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, astfel încât să se ajungă forma proiectului de lege care a fost aprobată în Guvern.

„Conform primului raport emis de Banca Mondială pe marginea proiectului de lege aprobat de Guvern, principalul obiectiv, acel cu eliminarea abuzurilor din sistem – şi vă reamintesc câteva prevederi, cum ar fi interzicerea cumulării altor funcţii în afară de cea de magistrat – dacă până la acest proiect se putea ca doar cu o lună lucrată în magistratură să ai pensie de magistrat, de la acest proiect trebuie să ai strict 20 de ani, ca pe următorii 5 ani, gradual, să mai crească câte 1 an, nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, iar pentru cei care nu erau aliniaţi la principiul contributivităţii şi la vechimea minimă din sistemul public de pensii: diplomaţi, funcţionari ai Curţii de Conturi, funcţionari publici şi parlamentari s-a crescut vechimea de la 4 ani la 15 ani, adică exact cât este vechimea minimă în sistemul public, iar pentru diplomaţi a crescut vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani. La Senat, dvs. aici, prin discuţiile pe care le-am avut în coaliţie, aţi mai votat amendamente care au îmbunătăţit legea”, a mai spusBudăi.

El s-a apărat dând vina pe șefii Caselor de Pensii pentru achiziționarea a 60 de mașini, fără licitație.

„Despre achiziţia de maşini, Casa Naţională de Pensii Publice, ca să aflaţi şi dvs., este ordonator de credite care nu are nevoie de aprobare de la Ministerul Muncii, însă am solicitat preşedintelui Casei Naţionale explicaţii, procedură începută în luna ianuarie şi terminată în luna aprilie. S-au luat prin Programul Rabla, nu altfel de maşini decât maşini de producţie internă, maşini româneşti, câte o maşină pe fiecare judeţ, la Casa de Pensii, pentru că acolo sunt oameni unde – şi medicii cu expertiză trebuie să se deplaseze, de exemplu, la persoanele care nu pot din motive medicale – nu sunt forţaţi ca dvs. să stea în casă – şi comandaţi după aia sute de milioane de vaccinuri – nu pot să iasă din casă şi trebuie să ne deplasăm la ei acasă pentru evaluarea periodică şi multe, multe alte acţiuni”, a menţionat Marius Budăi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version